Activist tătar din Crimeea, dat în urmărire. Într-un interviu acordat Universul.net, Edem Bekirov descria chinurile din arestul în care fusese plasat de forțele ruse

Unul dintre liderii comunității tătare din Crimeea, Edem Bekirov, a fost dat în urmărire de autoritățile ruse care au anexat peninsula în martie 2014.

Anunțul a fost făcut, vineri, de Ombudsmanul Ucrainei, Ludmila Denisova, citată de ambasada de la București a acestei țări: „Rusia continuă represiunile împotriva tătarilor crimeeni desfășurând persecuții și procese ilegale împotriva lor. Astăzi (vineri – n.r.) așa-numita Judecătorie centrală raională a orașului Simferopol a luat decizia privind darea în urmărire a lui Edem Bekirov, tătar din Crimeea. Executarea acestei decizii este încredințată așa-numitului procuror al Republicii Crimeea”.

În decembrie 2019, Edem Bekirov a descris, pentru Universul.net, atmosfera grea din Crimeea anexată, marcată de un nou val de persecuții orchestrate de Moscova împotriva comunității tătare.

Cu aceeași ocazie, Bekirov a relatat și cum a decurs arestarea sa, în 12 decembrie 2018, de către forțele speciale ruse, dar și prin ce a trecut în lunile cât a stat încarcerat.

Ajuns la aproape 60 de ani, Bekirov face parte din generația de tătari care s-a stabilit în Crimeea la vârsta copilăriei, odată ce părinții și bunicii care supraviețuiseră deportării staliniste au primit, după moartea liderului sovietic, acceptul de a se întoarce pe pământul natal.

Iată câteva dintre declarațiile făcute de Edem Bekirov în video-interviul acordat Universul.net:

 • Au fost nouă luni în centrul de detenție preventivă în blocuri speciale. Patru luni și jumătate am stat într-un bloc special izolat, unde lumina mergea non-stop, camerele erau supravegheate video și existau găuri special concepute pentru supravegherea de către angajați de acolo, timp de 24/24. Erai supravegheat video până și când mergeai la toaletă. Totul era sub supraveghere, orice mișcare.
 • Mișcarea era limitată, trei metri într-o direcție și 3 metri înapoi, atât. Mai mult n-aveai cum să te plimbi, celula nu era mare. Stăteam doi. În blocurile speciale, de obicei, sunt câte două persoane.
 • Utilizau metode medicamentoase. Mă aduceau la o stare, eu sunt bolnav de diabet și inimă, mă aduceau la o stare de leucemie, apoi îmi făceau o injecție ca să mă readucă la viață.
 • Interviul integral cu Edem Bekirov AICI.

Postarea integrală a Ambasadei Ucrainei în România:

 • Ombudsmanul Ucrainei, Ludmila Denisova Людмила Денісова :
 • ”Rusia continuă represiunile împotriva tătarilor crimeeni desfășurând persecuții și procese ilegale împotriva lor.
 • ❗️❗️Astăzi așa-numita ”Judecătorie centrală raională a orașului Simferopol” a luat decizia privind darea în urmărire a lui Edem Bekirov, tătar din Crimeea. Executarea acestei decizii este încredințată așa-numitului ”procuror al Republicii Crimeea”.
 • ❗️❗️ În ultimele zile așa-numita ”Curtea militară a Districtului de Sud” a desfășurat o ședință de judecată împotriva lui Rustem Emiruseinov, Arsen Abhairov și Eskender Abdulganiev în absența avocaților, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a dreptului la apărare și la un proces echitabil prevăzute de Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale.
 • ❗️❗️ Emil Djemadenov se află într-un centru de arestare preventivă de mai bine de 90 de zile, iar Teymur Abdullayev – de peste 70 de zile. Aceste cazuri reprezintă încălcări flagrante ale standardelor internaționale privind tratarea deținuților, dar și a legii ruse. Un astfel de tratament al deținuților politici este inacceptabil, mai ales că administrația coloniei nu oferă accesul avocaților către cetățenii Ucrainei, referindu-se la măsurile de carantină.
 • ❗️❗️ În plus, zilnic mi se raportează cu privire la încălcările drepturilor tătarilor din Crimeea deținuți ilegal privind acordarea asistenței medicale adecvate. În special, Servet Gaziev în vârsta de 60 de ani suferă de hipertensiune arterială și probleme intestinale. Erfan Osmanov care este deținut într-un spital de psihiatrie, de asemenea suferă de hipertensiune arterială și probleme cardiace. Cu toate acestea, precum și altor cetățeni ai Ucrainei deținuți ilegal, lor nu li se acordă o asistență medicală adecvată.
  Toate acestea indică faptul că autoritățile ruse de ocupație caută orice motive pentru a continua persecuția și abuzul tătarilor din Crimeea.
 • ☝️ Scopul unor astfel de acțiuni ale agresorului este de a distruge spiritul poporului tătarilor crimeeni și al tuturor celor care refuză să recunoască Crimeea ca teritoriu rus. Kremlinul a preluat de fapt ștafeta de la autoritățile sovietice și, la fel ca în urmă cu 76 de ani, desfășoară genocidul poporului tătar din Crimeea.
 • ❗️ Apelez la comunitatea internațională să mențină presiunea asupra țării agresoare pentru a o forța să respecte drepturile concetățenilor noștri prevăzute de către Regulile minime privind tratamentul deținuților, adoptate de ECOSOC și Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și pentru a acoperi faptele represiunilor pe toate platformele mass-media posibile, astfel încât întreaga lume ar putea vedea cum Federația Rusă își bate joc de cetățenii Ucrainei care se află pe teritoriul ocupat temporar din Republica Autonomă Crimeea”.

Context

Cazul lui Edem Bekirov a fost AL TREILEA EPISOD din seria dedicată prizonierilor făcuți de Rusia în războiul din Donbas și după anexarea Crimeei.

În PRIMUL EPISOD, Universul.net a prezentat cazul special al unuia dintre primii ucraineni capturați în războiul din Donbas. Valentin a fost aruncat într-o închisoare din Rusia. Acolo se află și acum. Povestea lui, spusă de tatăl său – AICI. „A fost torturat prin electrocutare, a fost mimată împușcarea”.

În AL DOILEA EPISOD, v-am spus povestea minerului ajuns prizonier în pușcăriile lui Putin: „Am fost implicat în activități subversive și lupta de gherilă”. Articolul – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here