Acuzațiile împotriva lui Michael Flynn, retrase. Acum doi ani, acesta recunoscuse că a mințit FBI, legat de discuțiile cu ambasadorul rus

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a renunţat joi la acuzaţiile împotriva fostului consilier de securitate naţională Michael Flynn, care recunoscuse că a minţit agenţii FBI despre conversaţiile sale cu un diplomat rus în săptămânile premergătoare inaugurării preşedintelui Donald Trump, relatează CNBC, preluat de News.ro.

Decizia-bombă, aprobată rapid de un judecător federal, vine la mai mult de doi ani de la recunoaşterea vinovăţiei de către Flynn şi acordul acestuia de a coopera în cadrul anchetei procurorului special Robert Mueller, referitoare la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Dar vine şi în condiţiile în care Flynn încerca să îşi retragă acordul de recunoaştere a vinovăţiei pe motiv că procurorii federali au reţinut dovezi care l-ar fi exonerat.

Trump a lăudat joi acţiunea de a se renunţa la dosarul împotriva generalul-locotenentului în retragere al armatei americane Flynn, care a fost aprobată de procurorul general William Barr, la recomandarea unui procuror federal de top, însărcinat recent de Barr să revizuiască cazul.

În trecut, preşedintele a criticat cu fermitate urmărirea lui Flynn.

”A fost un om nevinovat. Este un mare domn ”, a spus joiTrump jurnaliştilor de la Casa Albă. ”Acum în cartea mea este un războinic şi mai mare.”

Trump, care a declarat că nu a ştiut în avans decizia de a se renunţa la caz, a spus: ”El a fost vizat de administraţia Obama şi a fost vizat pentru a încerca să doboare un preşedinte”.

”Şi sper că o mulţime de oameni vor plăti un preţ mare, pentru că sunt oameni necinstiţi, nişte escroci, sunt nişte gunoaie, şi o spun în mod repetat, sunt gunoaie, nişte gunoaie umane. Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată în această ţară ”, a spus Trump.

”Au fost prinşi. Nişte oameni foarte necinstiţi, dar mai mult decât atât – este o trădare. Este trădare”.

În documentele judiciare depuse la Tribunalul districtual al Statelor Unite din Washington, Departamentul de Justiţie a afirmat că doreşte să pună capăt urmăririi lui Flynn după ”o revizuire atentă a tuturor faptelor şi circumstanţelor acestui caz, inclusiv a informaţiilor recent descoperite şi dezvăluite.”

”Guvernul a ajuns la concluzia că interviul domnului Flynn a fost necorelat şi nejustificat de investigaţia de contrainformaţii a FBI cu privire la domnul Flynn – o investigaţie îndelungată a FBI care nu mai este justificată”, se arată în documente.

 ”Guvernul nu este convins că interviul din 24 ianuarie 2017 a fost realizat pe o bază de anchetă legitimă şi, prin urmare, nu crede că declaraţiile domnului Flyn au fost fundamentate chiar dacă sunt false. Mai mult decât atât, nu credem că Guvernul poate dovedi nici declaraţiile false relevante, nici materialitatea acestora, fără să existe dubii rezonabile.

Timothy Shea, procuror pentru Districtul Columbia, a declarat în dosar că, deşi Flynn a pledat vinovat pentru că a făcut declaraţii false, ”în evaluarea Guvernului, acesta a făcut-o fără să conştientizeze pe deplin circumstanţele unor informaţii recent descoperite, dezvăluite sau declasificate cu privire la ancheta FBI despre el”.

Acele noi documente citate de Shea includ o notă scrisă de mână de Bill Priestap, fost şef pentru contrainformaţii al FBI, datată 24 ianuarie 2017.

”Care este obiectivul nostru? Adevărul/recunoaşterea sau să-l determinăm să mintă, ca să-l putem judeca sau să-l concediem? ” a scris Priestap la momentul respectiv.

Pe aceeaşi notă, Priestap a scris: ”Dacă suntem văzuţi ca jucând jocuri, Casa Albă va fi furioasă. Protejaţi-ne instituţia nejucând jocuri”.

Avocatul lui Flyn, Sidney Powell, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la respingerea cauzei.

Fiul lui Trump, Donald Trump Jr., a scris într-un tweet că speră că Flynn ”îi dă în judecată pe clovnii de la FBI care l-au făcut să treacă prin prostiile astea timp de trei ani, printr-o înscenare şi ascundere a dovezilor care îl exonerau. Sper cu adevărat că nu vor scăpa cu această parodie de justiţie”.

Flynn a fost doar câteva săptămâni consilier în domeniul securităţii naţionale a lui Trump. El şi-a dat demisia după ce a recunoscut că l-a minţit pe vicepreşedintele Mike Pence despre natura discuţiilor sale cu ambasadorul Rusiei în Statele Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here