Viktor Orban, taxat de liderii Croației și Sloveniei, după episodul Ungaria Mare: „Un fetiș întunecat”

Sursa: Facebook

Președintele Croației, Zoran Milanovici, i-a dat replica premierului maghiar, Viktor Orban, după ce acesta din urmă postase, miercuri, pe Facebok, o hată a Ungariei Mari. „În ce privește harta/ globul care arată o Ungarie hipertrofiată, altfel, în istoria recentă, un stat prietenos, iată mesajul meu pentru a încuraja studenții croați înainte de absolvire: Croația este un stat și o națiune europeană modernă. Dulapurile și arhivele noastre conțin numeroase cărți și hărți istorice care arată patria noastră mult mai mare decât este azi”, a scris Milanovici.

Liderul croat a continuat: „Dulapul celor mai multe țări europene ascunde un conținut similiar. Nu le distribui și nu le posta pe Facebook. Nu sunt relevante și realizabile azi și, mai important, ele îi irită la nesfârșit pe vecinii noștri. De fiecare dată suntem uimiți de hărțile istorice care, ca un fetiș întunecat, apar previzibil pe paginile unor lideri din vecinătatea noastră. Acestea sunt provocările celor care știu foarte bine că aceste hărți vor rămâne doar în dulapuri. Învață din istorie, dar privește spre viitor”.

Viktor Orban a fost taxat, joi, și de președintele Sloveniei, Borut Pahor, citat de presa locală: „E de înțeles și corect faptul că postările recurente a unor hărți care pot fi percepute ca expresia unor revendicări teritoriale sunt tratate cu atitudini de respingere și îngrijorare de publicul democratic, inclusiv de către mine, în calitate de președinte al republicii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here