Adevărurile incomode de la Munchen. CEPA: România, condusă de o coaliție slabă

Foto: MSC

Conferința de securitate de la Munchen a scos la lumină o lâncezeală la nivelul elitelor UE, sugerează Edward Lucas, expert CEPA, într-o analiză.

🔷 America s-a întors. Acesta a fost mesajul răsunător al președintelui Joe Biden la Conferința de securitate de la Munchen, săptămâna trecută.

Dacă e să fim cinstiți, Statele Unite nu au fost niciodată plecate. Există mai multe trupe americane în Europa acum decât atunci când domnul Biden era vicepreședinte, în urmă cu patru ani. Și ei fac mai multe. Statele Unite nu s-au retras nici de pe scena mondială din Asia, conducând o presiune tardivă împotriva tacticii agresive a Chinei.

Un mesaj mai precis ar fi fost politica „America pe primul loc”, cu conotațiile sale (pentru cei din afară), s-a încheiat. Aliații trebuie apreciați, nu denunțați drept niște profitori nesăbuiți. Acest lucru este binevenit.

Dar peisajul s-a schimbat în timpul administrației Trump. China este mai mare și mai puternică. Cei care au profețit sfârșitul iminent al regimului Putin încă așteaptă.

Cel mai important aspect, Europa este și mai slabă, parțial din cauza Brexitului și pentru că pandemia i-a expus neajunsurile.

Pe hârtie, este posibil să ne imaginăm o mare coaliție condusă de Statele Unite care să includă democrațiile din Europa, Asia de Est și India, plus Australia, Canada și alți prieteni loiali. Pentru așa ceva merită să-ți dai silința. Dar dificultățile practice sunt descurajante.

Într-adevăr, există Marea Britanie: Boris Johnson a fost într-o formă excelentă la Munchen. Australia și Canada sunt hotărâte să reziste Chinei. La fel și Japonia. India are o influență imensă, dar acreditări democratice din ce în ce mai discutabile. Însă în Europa, Statele Unite are de-a face cu ceea ce în lumea sportivă este cunoscut sub numele de „bancă de rezervă” – o echipă în criză de talent.

Uniunea Europeană (și majorete precum Macron) vorbește mult despre apărare, autonomie strategică și geopolitică. Dar membrii UE nu sunt dispuși să cheltuiască bani serioși pentru aceste obiective. Securitatea europeană rămâne o sarcină în spinarea Statelor Unite – și una pentru care primește prea puțină apreciere. A-i urmări pe reprezentanții instituțiilor UE – comisia și consiliul de miniștri – vorbind la reuniunea de la Munchen a avut ceva jenant.

Nici Emmanuel Macron al Franței, nici Angela Merkel a Germaniei nu au răspuns în mod adecvat la apelul generos și îndrăzneț al lui Biden. Asta nu se va schimba în curând. Germania va fi lipsită de acțiune pentru restul anului, mai întâi cu alegeri, apoi cu negocieri de coaliție. În 2022, Emmanuel Macron se va confrunta cu o luptă dură pentru realegere.

Printr-o coincidență nefericită, rândurile medii ale Europei – locuri precum Belgia, Suedia, Spania, Olanda, Italia, Republica Cehă, Ungaria, România și Polonia – sunt toate în mâinile un guverne formate din coaliții slabe, distrase sau excentrice. Dacă doriți o țară cu o conducere hotărâtă, unită, dornică să joace un rol în afacerile mondiale, trebuie să mergeți mai jos pe listă, spre Estonia și Lituania.

Un pericol ar fi ca răbdarea administrației Biden să se consume. Dar acest lucru este puțin probabil. Europa este prea mare, prea bogată și prea vulnerabilă pentru a fi ignorată. Probabil va fi o abordare fragmentară, construind coaliții ale celor dornici, capabili și conștienți de amenințări. Diplomații americani vor fi ocupați.

Vestea bună este că vremea vechilor carteluri confortabile, în care țările mari din „vechea Europă” au încheiat tranzacții cu Statele Unite, peste capetele celor mici, s-a sfârșit. Țări precum Ucraina și statele baltice vor găsi cu ușurință atenție la Washington. La fel și politicienii care doresc să facă diferența, cum ar fi președintele slovac, Zuzana Čaputová, care a evitat ferm summit-ul Chinei 17 + 1 de la începutul acestei luni, sau președintele Senatului ceh, Miloš Vystrčil, care a condus o delegație ce a dărâmat un tabu în Taiwan în august.

Ar putea schimba lumea – sau cel puțin vor primi o adeverință de VIP la Conferința de securitate de la Munchen de anul viitor. 🟦

1 COMENTARIU

  1. Europa e slaba SI datorita Partidului Democrat din SUA,care nu a vrut sa faca pasul corect dupa 11 septembrie: sa continue politica republicana de distrugere a terorismului! Invadata de refugiati de razboi ,din zonele invadate de teroristi ,de aceea este slaba!Greseala cea mare a Angelei Merkel,de a „adopta” MASIV refugiatii trimisi practic de teroristi,prin imamii lor sa invadeze Europa ,in 2015,a dus la radicalizarea cetatenilor americani,care au votat Trump,si a britanicilor,ce au votat pentru Brexit!!!Aici trebuie cautate cauzele slabirii securitatii lumii democratice-SUA si Europa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here