adrian streinu cercel
Foto: Universul.net

Un pacient vaccinat poate contracta virusul gripal însă, în cazul unei persoane imunizate, șansele îmbolnăvirii scad cu 80%, a declarat marți medicul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

E posibil și vaccinat să faci gripă, dar șansa să o faci scade cu 80%. Dacă faci gripă, cu vaccinul făcut, atunci s-ar putea să ai o problemă mai serioasă„, a declarat Adrian Streinu-Cercel, la emisiunea Marius Tucă Show de la Mediafax.

Directorul Institutului „Matei Balș” a mai precizat care sunt efectele adverse ale vaccinului antigripal: „O ușoară durere la locul de injectare, o ușoară roșeață la locul de injectare, o ușoară febrilitate și atât„.

În privința simtomelor gripei, mai întâi apar durerea de cap și febra – 39-40 de grade.

Imediat apar durerile de mușchi și de articulații și omul se simte ca și cum ar fi bătut. Aceste simptome culcă persoana la pat. Acestea sunt simptomele gripei. Primul lucru ar trebui să sune medicul de familie și să se izoleze la domiciliu. Îi spune ce să ia, ce să facă, îi rezervă și concediu medical. Dacă lucrurile acestea sunt realizate, atunci nu mai trebuie să se deplaseze nicăieri. Înainte venea medicul de familie acasă. Mai este și acum, nu știu în ce măsură e disponibil în atâtea locuri. Dacă am avea o incidență de vaccinare bună, nu am mai vorbi de sezon gripal”, a mai explicat Adrian Streinu-Cercel.

  • Streinu-Cercel: Cam 80% din populație trebuie vaccinată ca să nu avem sezon de gripă. 8% s-a vaccinat

Aproximativ 80% din populația României ar trebui vaccinată astfel încât în țara noastră să nu mai avem sezon gripal, mai spune directorul Institutului „Matei Balș”. În prezent, doar 8% din populația țării este vaccinată.

O să mai vină câteva zile de frig. Virusul gripal se transmite foarte ușor, pe calea aerului. Nu e dureros. E o înțepătură ușoară. (…) Cam 80% din populație ar trebui vaccinată ca să nu mai avem sezon de gripă. 8% s-au vaccinat. Nu știu cât costă, dar nu e scump. E ieftin. Și asta pentru că cealaltă componentă a oamenilor sănătoși nu se înscriu la farmacie (pentru a primi vaccinul antigripal, n.r.)”, a declarat Adrian-Streinu Cercel.

Potrivit directorului Institutului „Matei Balș” din Capitală, vaccinul antigripal conține componente din structura a patru viruși, doi de tip A și doi de tip B: „Nu știu cum se face, dar noi suntem surprinși de fiecare dată că vine gripa. Ce să vezi, anul acesta nu a venit iarna. Virusul de gripă a venit. Eu aș promova următorul lucru – persoanele care au boli cronice, suferă de plămâni, de diabet, ciroză și femeile gravide să se înscrie pe lista medicului de familie undeva în luna aprilie, ca să fie trecut acolo că va primi vaccinul și să îi fie administrat în luna octombrie„, a mai explicat Adrian Streinu-Cercel.

Acest vaccin antigripal nu protejează împotriva coronavirusului, a mai precizat medicul.

  • Risc de epidemie de gripă în România, pentru al doilea an consecutiv

În urmă cu un an, România a fost afectată de o epidemie de gripă soldată cu aproape 200 de decese.

Activitatea gripală a avut un trend crescător în ultima perioadă, arată Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. În acest sezon, gripa a provocat până acum 15 decese și peste 3.600 de cazuri de îmbolnăviri.

Săptămâna precedentă a fost prima săptămână epidemică din acest sezon, însă în România nu sunt întrunite, în acest moment, condițiile pentru declararea unei epidemii de gripă.

În cazul în care vom avea 3 săptămâni epidemice consecutiv, în România va fi declarată din nou epidemie de gripă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here