Adunarea Generală a ONU, sub spectrul unui „nou Război Rece”. Trump, atac virulent la adresa Chinei. Putin vrea un tratat pentru interzicerea armelor în spațiu

Adunarea Generală (AG) a ONU s-a deschis marţi cu un avertisment al secretarului său general împotriva unui „nou Război Rece”, care ameninţă planeta în plină pandemie Covid-19, urmat de un atac virulent al lui Donald Trump împotriva Chinei, relatează AFP, citată de News.ro.

„ONU trebuie să tragă China la răspundere pentru faptele ei” de la începutul Covid-19 şi pentru că a ”dat drumul acestei ciume în lume”, a tunat președintele Statelor Unite, referindu-se la Covid-19, care s-a aflat printre primii care au intervenit, într-un video înregistrat cu ocazia acestei mari reuniuni anuale organizate în mod virtual, din cauza crizei sanitare.

Catalogând din nou noul coronavirus drept „virusul chinez” – o formulă care provoacă furia Beijingului -, el a acuzat autorităăţile chineze de faptul că au autorizat, la începutul epidemiei, „avioane să plece din China şi să infecteze lumea”.

„Guvernul chinez şi Organizaţia Mondialăa Sănătăţii (OMS), care este aproape controlată de China, au spus în mod greşit că nu există probe ale unei transmiteri umane” a virusului SARS-CoV-2, a mai deplâns Trump de la Casa Albă, justificând astfel retragerea Statelor Unite din aceastyă agenţie ONU.

„Mare fractură”

Miliardarul republican, a cărui gestionare a epidemiei este foarte contestată şi care pare să-i afecteze şansele unei realegeri la preşedinţie, la 3 noiembrie, a promis „să distribuie un vaccin”, „să învingă virusul” şi „să pună capăt pandemiei”, pentru a intra „într-o nouă era fără precedent de prosperitate, de cooperare şi de pace”.

El şi-a lăudat, în trecere, talentul de „făcător de pace”, la o săptămână după semnarea la Casa Albă a unor acorduri istorice între Israel şi două ţări de la Golful Persic, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrain.

Donald Trump şi-a continuat ofensiva împotriva Chinei pe terenul mediului şi comerţului.

Preşedintele chinez Xi Jinping urma să-i răspundă, tot printr-un videoclip înregistrat dinainte.

Însă, fără să aştepte, secretarul general al ONU Antonio Guterres a lansat un avertisment puternic împotriva unei „mari fracturi” între „cele mai mari două economii”, „fiecare cu propriile ei reguli comerciale şi financiare, Internetul său, capacităţile sale în domeniul inteligenţei artificiale”.

Împotriva pandemiei Covid-19, „lumea are nevoie de un armistiţiu mondial pentru a opri toate conflictele «fierbinţi» şi să facă totul pentru a evita un nou Război Rece”, a subliniat el, la tribunal unui hemiciclu aproape pustiu, la sediul ONU, la New York.

„Aceasta este o direcţie foarte periculoasă”, a avertizat el, denunţând rivalitatea chinezo-americană tot mai puternică.

Clădire aproape goală

Clădirea era aproape goală şi niciun lider nu a venit la New York. Toţi au fost descurajaţi să vină, din cauza bolii, de către autorităţile americane. În loc să amâne această mare reuniune diplomatică anuală, organizatorii au ales ca aceasta să aibă loc în mod virtual, prin videouri preînregistrate.

Avută în vedere un timp, venirea lui Trump a fost abandonată.

Acest lucru „duce la o lipsă de emoţie”, suspină Richard Gowan de la centrul de reflecţie Crisis Group. Mai mulţi diplomaţi deplâng, de asemenea, la unison că, fără reuniuni bilaterale, fără „diplomaţie pe sub masă” este dificil să se găsească soluţii, compromisuri la conflictele care zguduie planeta, o îmbunătăţire a relaţiilor între ţări.

Pe site-ul ONU, discursurile celor 193 de membri urmează să se perinde timp de o săptămână şi să-i aducă în scenă pe liderii planetei – chinezul Xi Jinping în faţa unei fresce a Marelui Zid Chineasc, unii în parcuri sau palate prezidenţiale, în timp ce alţii vor prefera sobrietatea steagurilor lor naţionale.

Culoarele au fost pustii, iar jurnaliştii rari, un contrast evident faţă de anii trecuţi, când peste 10.000 de oameni – preşedinţi, şefi de guverne, miniştri şi alţi diplomaţi – veneau către acest cartier din Manhattan, transformat în buncăr de către poliţie.

Temându-se de incidente tehnice, Organizaţia a cerut să i se trimită videourile cu discursuri cu patru zile înainte de difuzarea acestora, ceea ce interzice orice spontaneitate sau reacţie faţă de actualitate.

În 1945, ONU a fost înfiinţată pentru ca lumea să nu mai cunoască niciodată un război pe întregul glob. Nu a avut loc un al treilea război mondial, însă pandemia Covid-19, cauzată de un virus invizibil, a îngenunchiat planeta, omorând aproape un milion de oameni de la sfârşitul lui decembrie şi printr-un impact economic şi social devastator.

În faţa crizei şi celor înclinaţi mai degrabă către decizii unilaterale decât multilaterale, ONU a „ratat întâlnirea” cu ocazia marcării a 75 de ani de la înfiinţare, relevă numeroşi experţi, iar Adunarea sa Generală din acest an este ilustrarea acestui fapt.

Mesajul lui Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a pledat pentru un tratat internaţional pentru interzicerea armelor în spaţiu şi a oferit gratis vaccinul rus pentru COVID-19 angajaţilor ONU, în cadrul unui discurs înregistrat prezentat marţi la ONU, relatează dpa şi AFP, potrivit Agerpres.

„Rusia este gata să furnizeze ONU toată asistenţa calificată necesară. În special, ne oferim să furnizăm gratis vaccinul nostru, pentru inocularea voluntară a personalului ONU şi al agenţiilor sale”, a spus Putin.

De asemenea, liderul de la Kremlin a anunţat organizarea în viitor a unei „conferinţe online de înalt nivel cu participarea guvernelor interesate în cooperarea pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronaviruslui”.

El a mai afirmat că recesiunea economică globală provocată de pandemie face necesar ca sancţiunile comerciale să fie înlăturate. Rusia este vizată de sancţiuni ale UE şi SUA de când a anexat peninsula ucraineană Crimeea cu şase ani în urmă.

„Eliberarea lumii de bariere, interdicţii, restricţii şi sancţiuni ilegitime ar fi de un mare ajutor pentru revitalizarea creşterii globale şi reducerea şomajului”, a spus Putin, potrivit unei transcrieri publicate de site-ul Kremlinului.

„Rusia vine cu o iniţiativă de semnare a unui acord constrângător între toate principalele puteri spaţiale care ar asigura interdicţia plasării de arme în spaţiu, a ameninţării sau utilizării forţei împotriva unor obiecte din spaţiu”, a mai anunţat Putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here