Aeronave Eurofighter Typhoon britanice au aterizat la Mihail Kogălniceanu, urmând să participe la misiuni de Poliţie Aeriană

Patru aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) au ajuns miercuri la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, urmând să participe, timp de patru luni, la misiuni de Poliţie Aeriană.

Aeronavele Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) au aterizat miercuri, 30 martie, în România pentru a sprijini detașamentul britanic care va contribui la desfășurarea misiunilor NATO de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) în regiunea Mării Negre.
Aeronavele Typhoon ale Escadrilei 3 (de Luptă) se vor alătura trupelor deja detașate ca parte a Aripii Expediționare Aeriene 140 (EAW) din cadrul RAF, staționată la Baza Militară Mihail Kogălniceanu în sud-estul României.
Detașamentul, cunoscut sub denumirea de Operațiunea Biloxi de către militarii britanici, va implica aeronanele Typhoon ca parte crucială a prezenței NATO existente în zona Europei de Est”, informează, joi, Ambasada Marii Britanii la București, într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, ”aceasta este o oportunitate unică de a îmbunătăți interoperabilitatea dintre Marea Britanie și aliații regionali, drept element a unei forțe de luptă multinațională capabilă, ce operează alături de aeronave românești și americane”.
Comandantul Escadrilei Dutch Holland, ofițerul comandant al 140 EAW, a fost prezent la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru a supraveghea sosirea aeronavelor și a salutat piloții alături de colonelul Forțelor Aeriene Române Dodu, comandantul Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu.
140 EAW reprezintă o parte-cheie a contribuției Regatului Unit la misiunea de Poliție Aeriană Întărită NATO în regiunea Mării Negre, în cadrul căreia vom opera îndeaproape cu partenerii noștri NATO pe toată durata desfășurării acesteia. Op. Biloxi este o operațiune pre-planificată a Marii Britanii, care are în vedere consolidarea angajamentului față de securitatea europeană, subliniind faptul că NATO rămâne pregătită să contracareze orice amenințare din regiune”, a declarat comandantul Holland.
Militarii din RAF și din Armata Britanică au fost dislocați în România de la începutul lunii martie, ca parte a Aripii Expediționare Aeriene 140, pentru a pregăti sosirea aeronavelor Typhoon.
Este un privilegiu să conduc o echipă de personal calificat al RAF și al Armatei Britanice care ne oferă posibilitatea de a ne îndeplini scopul și de a coopera eficient cu partenerii
noștri NATO”, a mai declarat comandantul escadrilei, Dutch Holland.

Operațiunea Biloxi 22 este a patra oară când forțe RAF au fost dislocate în România pentru a întreprinde misiunea de Poliție Aeriană Întărită NATO. Acțiunile anterioare au avut loc în 2017, 2018 și 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here