Aeroportul din inima Uniunii Europene care ascunde un „cuib” de spioni chinezi

Un „cuib” de spionaj chinez s-ar putea afla chiar în inima Uniunii Europene: în Belgia, pe aeroportul din Liege, avertizează autoritățile belgiene.

Semnalul de alarmă a fost tras de ministrul belgian al Justiției, Vincent Van Quickerborne, relatează publicația De Tijd. Liberalul flamand spune că pericolul de securitate îl reprezintă prezența gigantului chinez de comerț electronic Alibaba, care este principalul hub de colectare informațională al Beijingului.

În acuzele pe care le aduce companiei, Quickerborne se bazează pe informații primite de la serviciile secrete belgiene.

În 2018, Alibaba a ales aeroportul de marfă din Liege drept poarta sa de intrare în Europa. În partea de nord a aeroportului, Cainiao, brațul logistic al grupului chinez, construiește un centru logistic de 30.000 pătrați, care va fi finlizat anul acesta. Centru ar putea genera circa 900 de locuri de muncă. Potrivit De Tijd, autoritățile belgiene au fost supuse presiunii pentru a permite accesul Alibaba pe aeroportul din Liege, „vârful de lance” al Partidului Comunist Chinez fiind chiar fostul premier Charles Michel, actualul președinte al Consiliului European.

Legislația Chinei privind domeniul informațional impune tuturor companiilor chineze să coopereze cu serviciile de informații. Această obligație se aplică și Alibaba. Potrivit legii, companiile precum Alibaba sunt obligate să ofere posturi în organigramă ofițerilor chinezi de informații. Acest lucru înseamnă că agenții serviciilor de informații chineze pot avea acces la zonele sensibile ale aeroportului.

„Alibaba trebuie, de asemenea, să se conformeze aparatului de securitate chinez, care dorește să aibă acces la informații comerciale și date personale – potențial sensibile – pe care compania le deține în contextul activităților sale din Liege”, avertizează serviciile secrete belgiene în raportul predat ministrului Justiției.

Potrivit VSSE, serviciul de securitate al statului, nu există nicio îndoială că alegerea aeroportului din Liege face parte dintr-o strategie politică și economică a regimului de la Beijing.

„Alibaba este companie privată, dar legea chineză permite un control amplu al statului asupra acestor companii, care trebuie să urmeze liniile roșii ale Partidului Comunist. În caz contrar, riscă să piardă accesul la finanțare sau să fie strânși cu ușa în alt mod”, se mai arată în raport.

Compania Alibaba nu a furnizat încă un comentariu legat de acest subiect. În schimb, Ambasada Chinei din Belgia a spus că „unii parlamentari (…) și-au reluat vechiul refren”.

„Unele voci vorbesc adesea despre legea națională de informații a Chinei, exagerează așa-numitele riscuri de securitate ale companiilor chineze, practică standarde duble și produc confuzie în rândul publicului. În esență, ele inventează scuze pentru suprimarea companiilor chineze și pentru a interveni politic în comportamentul economic”, se arată într-un comunicat al Ambasadei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here