Raportul privind decesele de covid: Unele spitale au raportat toate decesele; altele, le-au anunţat cu două luni întârziere

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Sănătăţii a făcut public vineri Raportul Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19, din care rezultă că au existat cinci modificări ale modului de raportare, că până la 31 martie 2021 erau consemnate 31.132 de decese în alerte.ms.ro şi 23.931 în Corona forms, iar pe luni diferenţele sunt tot mai mari, pe măsură ce modul de raportare a devenit mai complex. 

Documentul subliniază că  ”unităţile spitaliceşti au obligaţia raportării imediate a deceselor COVID”. De asemenea, prezintă istoricul celor două platforme de raportare – Corona forms şi Alerte.ms.ro – şi evoluţia acestora.

Raportul poate fi consultat aici.

În Corona forms, ”atributul Decedat este asociat persoanei si nu spitalului”, ”o persoană poate fi intemată în timp in mai multe spitale, data intemării şi data extemării, cel puţin în acest moment, nu sunt completate coerent”, şi nu sepoate şti îtotdeauna in ce spital a decedat o persoană.

Raportările în Alerte.ms.ro sunt de tip agregat (numeric) şi conţin mai multe categorii de câmpuri referitoare la resursele din spital ( echipamente, medicamente etc) şi la numărul de pacienţi COVID.

„Orice raportare eronată efectuată de un spital se poate propaga nedefinit daca nu este observată şi corectată de spital”, precizează raportul.

Au existat cinci modificări ale modului de raportare, ultima impunând mai multe modificări în formularul de raportare.

Răspunsul STS a fost următorul: 

„Un raport cu decesele pe luni şi pe spitale cu datele din corona forms a fost implementat începând cu data de 22.04.2021 si cuprinde la data de 26 aprilie 2021 doar 17.991 decese la care se poate asocia spitalul. Aceasta situatie este cauzată de faptul că spitalul care a intemat pacientul nu şi-a alocat cazul in Corona forms, precum şi că responsabilul din DSP cu introducerea decesului in Corona forms nu a semnalat spitalului nealocarea cazului”, se arată în raport.Sursa informaţ!iilor comunicate public privind decesele ( ex. comunicarile zilnice ale Grupului de comunicare strategica, primite de la CNCCI) este reprezentată de înregistrările din platforma Corona forms, care conţine decesele caz cu caz, subliniază documentul.În raport sunt comparate, pe luni, datele din cele două platforme ale MS. 

„Se constată că diferentţle devin tot mai evidente începând cu luna octombrie 2020, ceea ce poate fi asociat modificărilor succesive solicitate în platforma alerte.ms.ro în sensul creşterii complexităţii sau nivelului de detaliu pentru solicitările de raportare. Acest fapt s-a suprapus presiunii generate de agravarea situaţiei epidemiologice”, relevă raportul. Au fost identificate 13 spitale cu abateri mari ale cifrelor raportate, luându-se ca bază pentru analiză decesele raportate în alerte.ms.ro pentru luna martie 2021.

Concluziile au fost că există un nvel de cunoaştere redus şi confuzii ale celor care rapportează, că multe spotale nu raportează toate deceselor COVID la DSP, iar unele raportează toate decesele în alerte.ms.ro, precum şi întârzieri de până la două luni în raportarea deceselor, iar organizarea privind raportarea diferă uneori de la un spital la altul.Comisia propune simplificare procedurii de raportare în alerte.ms.ro sau stabilirea unei metodologii clare, De asemenea, avertizează că dubla raportare, pe principii diferite, atrage după sine confuzii, implică eforturi adiţionale de validare a datelor şi consum de resurse, iar neconcordanţele sunt inevitabile.Totodată, consideră necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona forms.Stabilirea numărului de decese COVID va putea fi făcută după încetarea pandemiei, cu respectarea unor proceduri.  

Ministrul Sănătăţii a prezentat joi date din raport, evitând să precizeze dacă îl va face public. 

Ulterior, premierul Florin Cîţu i-a transmis public să îl facă public.

„Am văzut acest raport mai devreme. Eu o încurajez pe doamna ministru să prezinte public acest raport ca să nu existe niciun fel de dubii. Să-l facă public atunci ca să fie foarte clar”, a afirmat premierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here