AFP: Administrația Biden interzice vânzarea programelor antivirus Kaspersky în SUA

Washingtonul a anunţat joi interzicerea programelor antivirus ruseşti Kaspersky în SUA, precum şi pentru cetăţenii americani peste tot în lume, reproşând acestui gigant din domeniul securităţii cibernetice apropierea sa de Moscova, informează AFP şi dpa, citate de Agerpres.ro.

„Kaspersky nu va mai putea, între alte activităţi, să vândă softurile sale în SUA sau să furnizeze actualizări ale softurilor deja utilizate”, a anunţat Departamentul Comerţului al SUA într-un comunicat.

Interdicţia se aplică de asemenea societăţilor afiliate, filiale şi societăţi-mamă ale Kaspersky Lab”, a precizat ministerul american.

Cu toate acestea, Kaspersky va fi autorizat să-şi desfăşoare unele activităţi până pe 29 septembrie, pentru a le da clienţilor timp să găsească o alternativă.

De asemenea, trei entităţi legate de Kaspersky au fost adăugate pe lista neagră a Washingtonului, „pentru cooperarea lor cu autorităţile militare şi cu serviciile de informaţii ruse în vederea sprijinirii obiectivelor guvernului rus în materie de spionaj cibernetic”.

Companiile şi persoanele private care vor continua să utilizeze antivirusul Kaspersky nu se expun cu toate acestea unor sancţiuni din partea SUA, însă sunt avertizate în legătură cu riscurile legate de securitatea cibernetică, precizează Departamentul Comerţului.

„Rusia a arătat de nenumărate ori că are capacitatea şi intenţia de a exploata companii ruse, precum Kaspersky Lab, pentru a aduna şi exploata informaţii americane sensibile”, a comentat secretarul american al comerţului, Gina Raimondo, citată în comunicat.

Această acţiune „este vitală pentru securitatea noastră internă şi va apăra mai bine informaţiile personale şi viaţa privată a numeroşi americani”, a declarat la rândul său secretarul american pentru securitate internă Alejandro Mayorkas.

Nu este prima dată când Washingtonul ia măsuri ce vizează Kaspersky. Softul fusese interzis agenţiilor federale încă din 2017.

De asemenea, în martie 2022, Comisia federală pentru comunicaţii a SUA a adăugat produsele, soluţiile şi serviciile de securitate furnizate, direct sau indirect, de Kaspersky, pe „lista echipamentelor şi serviciilor de comunicare ce constituie o ameninţare pentru securitatea internă”.

Multinaţionala Kaspersky are birouri în 31 de ţări şi clienţi în peste 200 de state şi teritorii, a detaliat Departamentul Comerţului.

Grupul furnizează programe antivirus şi alte produse şi servicii legate de securitatea cibernetică pentru peste 400 de milioane de utilizatori şi 270.000 de companii din lume.

CNBC: Şefa FMI cere Europei o integrare mai mare, afirmând că economia sa seamănă cu „un supermarket de idei” pentru SUA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here