AFP: Apărarea antiaeriană ucraineană mai are muniţie doar pentru câteva atacuri ruseşti

Sursa: X

Apărarea antiaeriană a Ucrainei mai are muniţii doar pentru respingerea unui număr mic de atacuri ruseşti ample şi îşi poate completa stocurile doar cu ajutor occidental, a declarat miercuri generalul ucrainean Serhi Naev, citat de AFP, potrivit Agerpres.ro.

„În situaţia actuală, în ceea ce priveşte sistemele mobile de apărare antiaeriană, muniţiile (…) ajung pentru a rezista următoarelor atacuri puternice”, a răspuns el la întrebările agenţiei, cu ocazia unei şedinţe cu alţi militari, lângă Kiev.

Ucrainenii susţin că în prezent reuşesc să doboare majoritatea rachetelor şi dronelor lansate de ruşi, însă în ultimele zile au avut loc tot mai multe astfel de atacuri, care au făcut numeroase victime; vineri, şi-au pierdut viaţa în urma loviturilor ruse circa 50 de oameni, din care 30 la Kiev, iar marţi s-a raportat moartea a încă cinci civili şi rănirea câtorva sute.

„Pe termen mediu şi scurt, avem bineînţeles nevoie de ajutorul ţărilor occidentale pentru a reface stocurile de rachete”, a arătat generalul Naev, care are în subordine şi unităţile antiaeriene din zona capitalei. El consideră că prioritatea este „să obţinem mai multe muniţii”, deoarece forţele ruse „doresc într-adevăr să epuizeze sistemul de apărare antiaeriană”.

Unităţile ucrainene respective sunt dotate cu sisteme mobile, nu cu echipamente mai avansate cum sunt sistemele americane Patriot, care pot doborî rachetele supersonice ruseşti Kinjal. „Desigur, ne-am dori mai multe rachete pentru Patriot şi sistemele respective”, a spus Naev.

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că din 29 decembrie anul trecut Rusia a lansat împotriva Ucrainei aproape 300 de rachete şi 200 de drone Shahed, încărcate cu explozivi. Ultimele două valuri masive de atacuri i-au determinat pe liderii ucraineni să ceară Occidentului mai multe ajutoare.

Generalul Naev i-a decorat pe soldaţii din forţele antiaeriene, arătând că la atacul de marţi eficienţa defensivei a fost de „aproximativ 90%” şi „niciun alt sistem de apărare antiaeriană din lume nu poate prezenta astfel de rezultate, mai ales în luptă cu Rusia”. El a susţinut că sporirea eficienţei este obiectivul pentru care „acţionăm 24 de ore din 24, şapte zile din şapte”. „Fiecare cetăţean ucrainean trebuie să fie convins că autorităţile militare fac tot ce pot pentru a-i asigura liniştea”, a insistat el.

Locatarii unui imobil distrus de ultimele lovituri aeriene asupra Kievului şi-au exprimat însă faţă de AFP furia că apărarea ucraineană nu a reuşit să le salveze locuinţele.

Un soldat identificat de AFP doar cu prenumele Roman a relatat cum a doborât marţi două rachete de croazieră cu ajutorul unui tun antiaerian ZU-23. El foloseşte şi un lansator de rachete portabil Stinger, produs în SUA. „Acum avem de lucru mai des”, a spus el, recunoscând că marţi a fost o zi „grea”, mai ales că şi familia sa se află în capitală. „Soţia şi copilul meu dorm acasă, la Kiev. Înţeleg (…) că am de lucru”.

Marţi, Roman doborât mai întâi o rachetă cu lansatorul Stinger, iar „după şase minute, a doua rachetă a trecut pe deasupra noastră”. „Băieţii din unitatea noastră au folosit ZU-23 împotriva celei de-a doua rachete, de asemenea cu precizie”, a adăugat el.

Militarul afirmă însă că Rusia şi-a schimbat recent tactica. „Ruşii trag acum rachete care eliberează în zbor ţinte false, cum sunt cele de pe avioane sau elicoptere. Înainte nu se întâmpla asta (…) şi este o problemă pentru Stinger, care foloseşte un sistem de ochire cu infraroşii. Ţintele false sunt mult mai fierbinţi decât gazele de eşapament ale rachetelor şi pot deruta sistemele defensive.

„Am auzit despre asta acum vreo lună, iar acum am văzut cu ochii noştri”, a mai spus Roman. Din fericire – susţine el – în atacul de marţi ţintele false nu au funcţionat.

Anul în care vom trăi periculos

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here