Șefa CSM, Lia Savonea, nu a trimis la Administrația Prezidențială decizia privind propunerea de eliberare a Danei Gîrbovan din funcția de magistrat, au declarat pentru Digi24.ro surse juridice.

Astfel, președintele Klaus Iohannis nu poate semna decretul de scoatere din magistratură.

CSM s-a pronunțat luni rapid în privința demisiei anunțate de Gîrbovan, pentru ca Viorica Dăncilă să poată trimite la Palatul Cotroceni propunerea scrisă de numire în funcția de ministru al Justiției, dar a omis să trimită și propunerea de eliberare din funcție. Astfel, întrucât procedura nu era finalizată, Gîrbovan putea să-și retragă demisia în cazul în care era respinsă de președinte, ceea ce s-a și întâmplat. 

Astfel, Dana Gîrbovan a anunțat miercuri seară, pe Facebook, că s-a răzgândit și a cerut CSM să ia act de renunțarea la demisie. 

Am luat act de decizia preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a respinge propunerea privind numirea mea în funcţia de ministru al Justiţiei. Voi răspunde public, punctual, motivelor preşedintelui, inclusiv aceluia că propunerea ce mă vizează este ‘total împotriva valorilor democratice’, după ce acesta îşi va motiva în scris şi publica hotărârea. (…) Mi-am înaintat demisia către Secţia de judecători a CSM, pentru a permite demararea procedurilor de numire. În noul context, aceasta nu mai este necesară, motiv pentru care îmi voi retrage demisia depusă şi voi cere Secţiei pentru judecători a CSM să ia act de acest fapt”, a scris Gîrbovan, de Facebook.

Retragerea demisiei este controversată, din cauză că procedura legală nu s-a finalizat. Dana Gîrbovan nu ar mai putea fi primită în magistratură pentru că, dacă se consideră că încă era judecător în momentul în care propunerea de ministru a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis, este afectat principiul separației puterilor în stat. Asta înseamnă că Gîrbovan făcea parte și din puterea judecătoreacă si din cea executivă, a declarat surse din magistratură pentru G4Media.ro. 

Data eliberării din funcție este data prevăzută în decret sau, în lipsa acesteia, data publicării decretului în Monitorul Oficial. Tocmai pentru că demisia este un act unilateral, pana la eliberarea din funcție se poate reveni. Se aplica principiile din Codul muncii. E legal, dar imoral”, a explicat un judecător pentru G4Media.ro.

CSM, atac la președintele Iohannis

CSM a emis, miercuri, un comunicat în care îl acuză pe președintele Klaus Iohannis de ingerințe ”deosebit de grave” în justiție și o apără pe Dana Gîrbovan. 

În raport de afirmațiile Președintelui României formulate în data de 28 august 2019, cu ocazia respingerii propunerii de numire în funcția de ministru al justiției a unui judecător, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă public astfel de acte ca fiind ingerințe deosebit de grave la adresa independenței justiției. Secția pentru judecători subliniază în mod ferm că motivarea prezentată public de către Președintele României pentru justificarea respingerii propunerii în funcția de ministru al justiției a unui judecător, prin referiri nejustificate și nedovedite cu privire la independența și probitatea sa profesională, reprezintă o încălcare gravă a independenței și prestigiului justiției. Consiliul Superior al Magistraturii și puterea judecătorească, prin instanțele judecătorești, sunt singurele autorități îndreptățite prin dispozițiile expres prevăzute în Constituție și în legislația organică să decidă dacă un judecător are sau nu toate calitățile cerute de dispozițiile legale pentru exercitarea funcției. Afirmațiile Președintelui României la adresa persoanei propuse pentru funcția de ministru al justiției, persoană care a îndeplinit funcția de judecător mai mult de 19 ani, reprezintă, în lipsa oricărei constatări a veridicității acestora în cadrul mecanismelor legale și constituționale anterior amintite, un vădit atac la adresa independenței și prestigiului justiției. Secția pentru judecători a subliniat în nenumărate ocazii și reiterează în circumstanțele actuale că, indiferent de climatul social și politic, reprezentanții instituțiilor statului trebuie să dea dovadă în discursul public de echilibru și prudență, iar nicio situație nu poate justifica încălcarea garanției constituționale a independenței justiției. Nu în ultimul rând, Secția pentru judecători consideră că programul propus de candidatul respins pentru Ministerul Justiției ar fi contribuit la îmbunătățirea condițiilor din justiție și este condamnabil că disputele politice au fost considerate mai importante decât dezvoltarea unui sistem de justiție mai bun în folosul cetățeanului”, se arată în comunicatul CSM. 

Trei judecători se delimitează de comunicatul Liei Savonea

Trei judecători din CSM, Andreea Chiș, Mihai Bălan și Bogdan Mateescu, se delimitează de comunicatul dat publicității, joi, de președintele instituției, Lia Savonea, în care aceasta o apără pe Dana Gîrbovan și îl acuză pe Klaus Iohannis de ingerințe în justiție după ce i-a respins numirea în funcția de ministru.

În CSM a mai existat un caz al unei judecătoare care a demisionat, apoi a revenit asupra demisiei din magistratură, înainte însă ca Secția pentru Judecători să îi ia act de solicitarea sa.

În cazul altor doi magistraţi care au preluat funcţia de ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru şi Robert Cazanciuc, ambii şi-au dat înainte demisia din magistratură.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here