Atlas, robotul care face gimnastică mai bine ca mulți oameni. Imagini uluitoare și terifiante, în același timp

Compania americană Boston Dynamics a prezentat cea mai nouă variantă a lui Atlas, robotul său umanoid. Până acum, androidul a demonstrat că poate merge biped, ca un om, și că poate sări peste obstacole.

Dar noua versiune a dus abilitățile sale la un nou nivel. Potrivit unui videoclip dat publicității de Boston Dynamics, Atlas (adică Agile Anthropomorphic Robot) poate să facă gimnastică: tumbe, sărituri, rotiri în aer, similar cu ce poate un sportiv. Pentru cei care admiră tehnica, imaginile sunt incredibile. Dar celor care se tem că roboții ar putea prelua cândva controlul planetei, înregistrarea poate da fiori.

Potrivit Boston Dynamics, „Atlas își folosește tot corpul – brațe, picioare și tors – ca să realizeze o serie de manevre dinamice care formează un exercițiu de gimnastică. Întâi, un algoritm de optimizare transformă descrierea fiecărei manevre în instrucțiuni. Apoi Atlas își monitorizează mișcările printr-un dispozitiv de control care prezice modele și care îmbină imbină precis o manevră de următoarea”. Acest procedeu este cu mult mai rapid decât precedentele încercate cu Atlas, au spus cercetătorii firmei americane.

Pentru a vedea de ce videoclipul de mai sus este incredibil, trebuie să vedem cum a evoluat Atlas

2013:

2016:

2017:

2018:

Boston Dynamics a fost fondată de cercetători de la MIT în 1992. Între 2013 și 2017 a făcut parte din grupul Google. În 2017, a fost cumpărată de gigantul japonez SoftBank. Compania a avut numeroase contracte cu Armata SUA.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here