„Ajutor, UIGUR”. Un bărbat a găsit într-o pereche de papuci un bilet al unui presupus etnic uigur exploatat într-o fabrică de îmbrăcăminte

  Foto: Arslan Gibadullin

  Arslan Gibadullin era nerăbdător să încerce o pereche scumpă de papuci de casă marca „The North Face”, cu care se desfătase într-o sesiune de cumpărături online, după ce a ridicat comanda la un punct de preluare din Sankt Petersburg. Asta se întâmpla în urmă cu o săptămână.

  „Am ajuns acasă și am vrut să încalț papucii. De îndată ce mi-am introdus mâna în unul dintre papuci, am descoperit un bilețel cusut în căptușeală”, a declarat Gibadulin pentru The Moscow Times.

  În bilețel, pe care l-a postat ulterior ​​pe Instagram, scria: „Ajutor sunt în închisoare în China Te rog Ajutor UIGUR”.

  The Moscow Times nu a reușit să verifice autenticitatea biletului. Însă este a treia întâmplare de acest gen din ultimul an care vizează industria globală a modei, care se bazează masiv pe furnizori chinezi, acuzați de organizațiile pentru drepturile omului că exploatează prin muncă forțată etnicii uiguri din provincia Xinjiang.  

  În martie 2020, Australian Strategy Policy Institute (ASPI) a emis un raport din care reiese că peste 82 de mărci celebre din lumea modei profită de munca forțată uigură, estimând că China a transferat 80.000 de uiguri din provincia Xinjiang pentru a lucra în fabrici din toată țara între 2017 și 2019.

  VF Coporation, o companie americană de îmbrăcăminte și încălțăminte, parteneră a companiei The North Face, a fost inițial inclusă pe lista ASPI, fiind apoi eliminată, după ce reprezentanții companiei au demonstrat că asocierea lor cu The North Face a încetat înainte ca aceasta să primească muncitori uiguri într-un sistem de transfer.

  „Odată cu descoperirea acestui bilet, sarcina dovezii că nu s-a folosit muncă forțată în timpul producției pantofului revine VF”, a declarat pentru The Moscow Times Johnson Yeung, un reprezentant din Hong Kong al campaniei internaționale Clean Clothes.

  El a îndemnat The North Face să dea dovadă de transparență deplină privind originea tuturor materiilor prime utilizate pentru producerea încălțămintei.

  Penelope Kyritsis de la ONG-ul american Worker Rights Consortium, specializat în muncă forțată, a întărit apelul lansat de Yeoung, subliniind că, deși VF a spus că „nu are produse din regiunea Xinjiang”, nu a explicat de unde provin materiile prime.

  VF nu a răspuns încă solicitărilor din partea The Moscow Times de a furniza detalii în legătură cu proveniența materiilor prime.

  The SourceMap, o bază liberă de date care conține hărțile lanțurilor de aprovizionare, arată că, deși majoritatea produselor The North Face sunt fabricate în Vietnam, multe dintre materialele folosite pentru a le produce provin din China.

  În regiunea semideşertică Xinjiang, cu aproximativ 25 de milioane de locuitori, au avut loc mult timp atentate atribuite de Beijing unor separatişti sai islamişti. Însă Beijingul acţionează ferm în Xinjiang de câţiva ani.

  Peste un milion de musulmani, mai ales uiguri, sunt sau au fost internaţi în lagăre la Xinjiang, acuză Washingtonul şi organizaţii internaţionale de apărarea drepturilor omului.

  China dezminte această cifră şi susţine că este vorba despre centre de formare profesională, menite să ajute populaţia să găsească locuri de muncă, pentru a o îndepărta de tentaţia extremismului islamist.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here