breaking news

China va permite accesul experiților americani în țară ca parte a eforturilor depuse de Organizația Mondială a Sănății pentru combaterea răspândirii rapide a noului coronavirus, relatează site-ul agenției Reuters.

China a acceptat oferta Statelor Unite de a trimite un grup de experți americani în cadriul misiunii Organizației Mondiale a Sănătății în China pentru a ajuta la combaterea virusului„, a informat purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Judd Deere.

Situația în China devine pe zi ce trece mai alrmantă. Numărul deceselor a crescut la 425, după ce autorităţile din provincia Hubei, care este focarul noii epidemii, au anunţat marţi încă 64 de cazuri de deces, relatează AFP și Agerpres.

Infecția cu coronavirus face ravagii. Spitalele sunt pline de persoane afectate de virus, în Wuhan. Doi bătrâni în vârstă de 80 de ani au fost filmați în timp ce-și luau adio unul de la celălalt


Spitalele din Wuhan, focarul epidemiei coronavirus, sunt pline. Autoritățile au decis să amenajeze puncte medicale pentru tratarea cazurilor mai ușoare. Astfel, au fost montate 2.000 de paturi în Centrul Expozițional din Wuhan, plus alte 1.400 într-o sală de sport și într-un un complex de clădiri culturale, denumit „Wuhan Livingroom”.

Cu toate astea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precizat marţi că epidemia de pneumonie virală apărută în China nu reprezintă pentru moment o pandemie, termen care se aplică unei situaţii marcate de propagarea unei boli la nivel mondial, informează AFP și Agerpres. „În prezent, nu ne aflăm încă în situaţia unei pandemii”, a declarat în faţa reprezentanţilor presei Sylvie Briand, care conduce departamentul de Pregătiri mondiale în faţa riscurilor infecţioase în cadrul OMS.

După apariţia sa în decembrie în oraşul Wuhan din centrul Chinei, noul tip de coronavirus a contaminat peste 20.000 de persoane şi s-a răspândit în peste 20 de ţări. A cauzat 425 de decese în partea continentală a teritoriului chinez, potrivit celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţi, marţi. O altă persoană a murit în regiunea autonomă chineză Hong Kong şi un deces a fost anunţat în Filipine. Sylvie Briand a reamintit că epicentrul epidemiei este provincia Hubei. „Transmiterea interumană este intensă acolo şi autorităţile chineze au implementat măsuri” pentru a limita propagarea bolii, a subliniat ea.

Denumit 2019-nCoV, noul tip de virus şi cel al SARS (Sindrom Acut Respirator Sever) aparţin aceleiaşi familii, cea a coronavirusurilor, şi prezintă similitudini de ordin genetic în procent de 80%. Transmiterea interumană a virusului a fost deja stabilită, însă cercetătorii încă studiază capacitatea acestuia de a se transmite cu mare uşurinţă.

Cum se transmite virusul

Virusul se transmite prin picături emise de un pacient bolnav, „ceea ce înseamnă că virusul rămâne un anumit timp fixat pe suprafeţe, însă nu se ştie încă pentru cât timp”, a precizat Sylvie Briand, subliniind importanţa spălării frecvente a mâinilor.
Ea a mai spus şi că persoanele care prezintă simptome ar trebui să poarte măşti sanitare pentru a evita să transmită virusul altor persoane. Referindu-se la persoanele încă neinfectate, experta OMS a precizat că „trebuie să fie foarte atente, deoarece masca în sine nu este suficientă pentru a asigura o protecţie completă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here