Ambasada Rusiei acuză că un cercetător rus, A.I.Umnov-Denisov, a fost reținut luni de către autoritățile române de frontieră la aeroportul „Henri Coandă” din București și trimis înapoi în Rusia, cu zborul de marți, 3 martie.

Potrivit sursei citate, acesta ar fi trebuit să susțină luni la Centrul Rus de Știință și Cultură o prezentare pe tema „Triburile dacilor: cine și de unde sunt”.

Spre regretul profund al reprezentanților societății științifice și universitare din România și Bulgaria adunați în sala Centrului Rus de Știință și Cultură, lectorul însuși nu a putut participa la eveniment fiindcă, în ciuda primirii la termen a vizei de intrare la Consulatul General al României la Sankt Petersburg, acesta a fost reținut de către autoritățile de frontieră la aeroportul „Henri Coandă” din București. Cercetătorului rus i s-a anunțat despre interdicția de a intra pe teritoriul României și ca urmare acesta a fost nevoit să plece în patria cu zborul următor la 3 martie”a scris pe Facebook Ambasada Rusiei.

Sperăm că în viitor nu se vor crea obstacole artificiale în calea dezvoltării legăturilor științifice ruso-române. Nota respectivă a fost trimisă de către Ambasada Rusiei la MAE al României la 3 martie 2020”, a mai scris Ambasada Rusiei.

A.I.Umnov-Denisov este un adept al teoriei potrivit căreia limba română ar proveni direct din limba getă fără intermediul limbii latine. Pe baza unor așa-zise tăblițe din aur și plumb, care ar fi fost descoperite la Sinaia, în 1873, în timpul lucrărilor de construcție a Palatului Peleș, Denisov își susține teoriile panslaviste legate de originile poporului român. Acesta a și publicat o lucrare denumită ”Cartea de aur a tracilor” în care expune aceste teorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here