Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE după atacul la adresa Casei Regale

sursa: Ambasada Rusiei / Facebook

UPDATE: Comunicatul oficial al MAE

„Având în vedere recentele postări ale Ambasadei Federației  Ruse la București pe rețelele de social media, inclusiv cu privire la interpretări ale istoriei României, în contextul discursului Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Seara regală a Corpului Diplomatic, la 21 noiembrie 2019, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie chemat astăzi, 26 noiembrie 2019, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuție la nivel de director general.

În acest context, partea română a subliniat caracterul inacceptabil al poziționărilor misiunii diplomatice ruse și a reiterat importanța evitării retoricii neconstructive și necesitatea menținerii discursului public în limitele uzanțelor diplomatice pentru evitarea unui impact negativ asupra relațiilor bilaterale.

Partea română a reiterat apelul pentru discutarea trecutului istoric în cadrul formatelor instituționale specifice. De asemenea, a evidențiat importanța unor abordări pragmatice, fundamentate pe respectul principiilor și normelor de drept internațional, în măsură să contribuie la promovarea unor relații constructive între state, precum și importanța respectării valorilor și simbolurilor fiecăruia.”

Articolul inițial:

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, a fost convocat la Ministerul de Externe să dea explicații în legătură cu atacul la adresa Casei Regale. Trimisul Moscovei la București va fi primit la nivel de director general.

Reamintim că pe pagina de Facebook al Ambasadei Rusiei a fost postat un mesaj agresiv la adresa Casei Regale și a șefei sale, Majestatea Sa Margareta, după ce aceasta a criticat agresiunile Rusiei asupra Europei de Est. Fiica Regelui Mihai a făcut referire atât la pactul Ribbentrop-Molotov, cât și evenimente mai recente precum atacurile asupra Georgiei și Ucrainei.

Citește și: EXCLUSIV | Expert ucrainean: Diplomația rusească, mitocănească și arogantă. Vom vedea noi atacuri asupra României

Ambasada Rusiei a catalogat discursul drept „fobiile istorice și geopolitice ale Custodelui tronului românesc” și propagandă NATO. De asemenea, MS Margareta era numită „doamna Margareta”. În plus, textul sugera că România este un „supus” al Occidentului, care primește „firimiturile de la masa boierilor”.

Acest mesaj agresiv, care depășește normele diplomatice, a provocat un val de critici la adresa Rusiei în societatea românească. Totuși, au existat și excepții.

Imediat după ce apărut informația că Valeri Kuzmin a fost convocat, Bogdan Chirieac a făcut apologia evitării unor asemenea confruntări pe axa București-Moscova, dar și a îmbunătățirii relațiilor României cu Rusia. Relații care, în opinia analistului de la Antena 3, au ajuns nemeritat de jos.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here