Amenda pe care trebuie să o plătească MOL după scandalul prețului benzinei

ANPC a decis amendarea lanțul de benzinării MOL cu 100.000 de lei în urma scandalului de miercuri legat de creșterea prețului benzinei. Nici benzinăria din Beiuș, care a afișat un preț de 11 lei/litru nu a scăpat de amendă, fiind sancționată cu 35.000 de lei.

În total, ANPC a dat amenzi de 370.000 de lei la benzinării, în urma controalelor făcute în cursul zilei de joi, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru.

ANPC a controlat peste 70 de stații de carburant in tara, fiind aplicate amenzi de 370.000 de lei, dintre care cea mai mare de 100.000 de lei a fost aplicată chiar la sediul central a unui furnizor de carburanți, a declarat joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

El nu precizat numele operatorului, însă a precizat că are 215 stații, ceea ce corespunde lanțului MOL, despre care ministrul Economiei, Virgil Popescu, a spus miercuri seară că ar fi sursa panicii care a dus la formarea de cozi uriașe la benzinăriile din țară.
Amendă a primit și Stația de la Beiuș care afișa ieri un preț de 11 lei la benzină. Pentru nivelul extrem de ridicat și nejustificat al prețului practicat a fost amendată cu 35.000 de lei, fiind semnată, de asemenea, o decizie ANPC privind încetarea practicilor incorecte și revenirea la prețul anterior, a precizat Dan Cărbunaru. El a mai spus că în multe dintre situațiile verificate de ANPC s-a constatat că stocuri preexistente care aveau o anumită valoare la vânzare au fost comercializate la prețuri mai mari.
Există încă 4 decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte emise pentru alți operatori economici din Cluj și din Galați. Ordinul implică revenirea la prețurile anterioare, inspectorii ANPC considerând că nu există temei pentru majorarea de preț practicate de operatorii economici în ultimele 2 zile„, a declarat Dan Cărbunaru.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că și ANAF, și Consiliul Concurenței au început verificări, iar rezultatele urmează să fie anunțate public pe măsură ce se finalizează controalele de fond.
Ministrul de Finanțe a dispus Direcției Generale Antifraudă din cadrul ANAF demararea unei ample acțiuni de verificare a pieței combustibilului. Sunt peste 100 de echipe consitutuite în acest sens pentru a verifica stațiile de vânzare, dar și distribuitorii engros, antrepozitele fiscale și companiile implicate. Detaliile acestor controale vor fi furnizate și de Guvern și de către autoritățile care le gestionează„, a mai menționat Cărbunaru.

Premierul a anunțat controale la toate companiile petroliere

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi demararea de controale în toate companiile petroliere din România pe fondul creșterilor nejustificate a prețurior la carburanți.

Statul roman are obligația de a-și proteja cetățenii și economia mai ales în această perioadă complicată generata de invazia Rusiei în Ucraina. Nu voi permite nimanui să profite de această situatie pentru ca din lacomie sau din orice alte motive să încerce să destabilizeze economia țării și viața cetățenilor. Instituțiile responsabile vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea„, a declarat premierul.

Consiliul Concurenței a anunțat, de asemenea, că a demarat o investigație privind situațiile în care preturile carburanților au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică

Cum s-a declanșat isteria
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat miercuri seară  că „s-a creat o psihoză”, dând asigurări că nu se vor scumpi carburanții, iar companiile care au majorat nejustificat prețul la pompă vor fi controlate.
„Fac un nou apel la calm: nu stați la cozi. Avem suficiente stocuri, deci NU există argumente pentru creșteri nejustificate și explozive ale prețurilor. Să nu ne lăsăm angrenați într-un război hibrid, mai ales în actualul context regional de securitate. Așa cum a anunțat și prim ministrul Nicolae Ciucă instituțiile abilitate vor demara acțiuni ample de control la benzinării pentru că NU VOM PERMITE SPECULA! Să nu intrăm în jocul celor care doresc destabilizarea României!”, a scris Virgil Popescu pe  Facebook.
Ministrul a declarat la Digi24 că toată panica a pornit de la „MOL din Beiuș”. „Informația a fost rostogolită în social media, s-a creat panică”, a spus el.
Anterior, într-o știre difuzată de Agerpres se arăta că, din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, MOL a înregistrat un deficit de carburanţi pe piaţa din România, compania scumpind carburanţii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină.

.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here