Amenințări subtile ale Rusiei și mai de anvergură decât invadarea Ucrainei – The New York Times

Sursa: mil.eng.ru

<< Dacă Occidentul nu îi va satisface solicitările de securitate, Moscova ar putea lua măsuri precum plasarea rachetelor nucleare aproape de coasta SUA, au sugerat oficialii ruși. Nimeni nu se aștepta la progrese mari de la maratonul diplomatic de săptămâna trecută pentru a dezamorsa criza de securitate pe care Rusia a declanșat-o în Europa de Est, înconjurând Ucraina din trei părți cu 100.000 de soldați și apoi, potrivit Casei Albe, trimițând sabotori pentru a crea un pretext pentru invazie. Dar, pe măsură ce administrația Biden și NATO fac simulări cu hărțile pe masă despre cum ar putea decurge următoarele câteva luni, sunt din ce în ce mai precaute față de un alt set de opțiuni pentru președintele Vladimir V. Putin, pași care au o anvergură mai mare decât pur și simplu rostogolirea trupelor și a blindatelor sale dincolo de frontiera Ucrainei >>, scrie New York Times.

<< Domnul Putin vrea să extindă sfera de influență a Rusiei în Europa de Est și să obțină angajamente scrise cum că NATO nu se va mai extinde niciodată. Dacă va fi împiedicat să atingă acest obiectiv, au sugerat unii dintre asistenții săi, în marja negocierilor de săptămâna trecută, atunci va urmări interesele de securitate ale Rusiei cu rezultate care se vor simți acut în Europa și Statele Unite.

Au existat indicii, niciodată clare, că armele nucleare ar putea fi mutate în locuri – poate nu departe de coasta Statelor Unite – care ar reduce timpii de avertizare după lansare la cinci minute, potențial declanșând o confruntare cu ecouri spre Criza rachetelor din Cuba – 1962.

„O ipotetică invazie rusă în Ucraina nu ar submina securitatea Statelor Unite”, a spus Dmitri Suslov, un analist de la Moscova, care le-a făcut, luna trecută, o prezentare cu ușile închise privitoare la impas parlamentarilor ruși. „Logica de ansamblu a acțiunilor Rusiei este că SUA și NATO trebuie să plătească un preț mare”.

Și după cum ucrainenilor li s-a reamintit din nou, vineri, pe măsură ce site-urile web ale ministerelor țării au fost sparte de un atac oarecum de amator, armata rusească de hackeri poate face ravagii în Ucraina, dar și în rețelele electrice de la Munchen până în Michigan.

Totul ar putea fi doar o paradă, ca parte dintr-o campanie de intimidare derulată de către Kremlin și o modalitate de a-i reaminti președintelui Biden că, deși dorește să concentreze atenția americană asupra competiției cu China, domnul Putin încă este capabil să provoace perturbări enorme.

Liderul rus a telegrafiat el însuși această abordare avertizând în mod repetat, în ultimul an, că, dacă Occidentul va depăși „linia roșie” mereu schimbătoare care, după mintea lui Putin, amenință securitatea Rusiei, atunci va ordona un răspuns neașteptat.

„Răspunsul Rusiei va fi asimetric, rapid și dur”, a spus domnul Putin, în aprilie, referindu-se la tipurile de acțiuni militare neconvenționale pe care Rusia le-ar putea întreprinde dacă adversarii ar amenința „interesele noastre fundamentale de securitate”.

Criza actuală a fost atinsă de lansarea de către Kremlin a unei serii de cereri care, dacă ar fi acceptate de către SUA și aliații săi, ar restabili efectiv sfera de influență a Rusiei aproape de liniile erei sovietice, dinainte ca NATO să se extindă în Europa de Est. De asemenea, a cerut ca toate armele nucleare americane să fie retrase din Europa, spunând că Rusia se simte amenințată de prezența lor – deși tipurile și locațiile acestor arme nu s-au schimbat de ani buni. Și dorește oprirea tuturor rotațiilor de trupe occidentale prin fostele state din Pactul de la Varșovia, care au aderat de atunci la NATO.

Rusia a întărit acele solicitări, pe care SUA le etichetează „non-starters”, cu o concentrare de trupe în apropierea Ucrainei și avertismente repetate că este pregătită să folosească „mijloace militare-tehnice” nespecificate pentru a-și apăra ceea ce consideră a fi interesele sale legitime de securitate.

Ca răspuns, administrația Biden a emis avertismente cu privire la sancțiuni financiare și tehnologice în cazul în care Kremlinul va da curs amenințărilor formulate, în special în ceea ce privește Ucraina. Oficialii americani spun că, în ciuda tuturor discuțiilor despre mișcarea armelor nucleare sau folosirea atacurilor asimetrice, până acum SUA au văzut puține dovezi.

La un briefing ținut joi la Casa Albă, consilierul pentru securitate națională al domnului Biden, Jake Sullivan, a refuzat să se lase atras în problema tipului de acțiune rusă care ar declanșa un răspuns al SUA – de exemplu, dacă SUA ar răspunde la un atac cibernetic în modul în care ar face la o incursiune pe teritoriul ucrainean.

„Statele Unite și aliații noștri sunt pregătiți pentru orice situație, orice eventualitate”, a spus el. „Suntem pregătiți să continuăm să avansăm pe calea diplomatică, cu bună-credință, și suntem pregătiți să răspundem la noi acte. Iar dincolo de asta, tot ceea ce putem face este să ne pregătim. Și suntem pregătiți”.

Desigur, cel mai evident scenariu, având în vedere amploarea mișcărilor de trupe de pe teren, este o invazie rusă a Ucrainei – poate nu pentru a prelua întreaga țară, ci pentru a trimite trupe în regiunile separatiste din jurul orașelor Donețk și Lugansk sau pentru a avansa până la râul Nipru. La Pentagon, sunt examinate „cinci sau șase opțiuni diferite” pentru amploarea unei invazii ruse, a raportat un înalt oficial.

Cercetătorii care urmăresc filmările de pe rețelele de socializare au observat numeroase semne că echipamente militare rusești suplimentare sunt expediate spre vest, cu trenul, din Siberia. În Rusia, televiziunea de stat a fost plină de avertismente ale comentatorilor că Ucraina i-ar putea ataca în curând pe separatiștii susținuți de ruși în estul Ucrainei – lucru care se potrivește cu acuzația Washingtonului, de vineri, potrivit căreia agenți ruși, specializați în explozibili și război urban, s-au infiltrat în Ucraina și ar putea plănui înscenarea unei provocări pentru a justifica o invazie. Rusia a negat acuzația.

Evgheni Bujinski, un general-locotenent în retragere și un comentator obișnuit de televiziune rusă, a prezis un război „limitat”, provocat de Ucraina, pe care Rusia îl va câștiga în scurt timp, prin atacuri aeriene devastatoare.

„Nu vor exista coloane de tancuri”, a spus generalul Bujinski, într-un interviu telefonic. „Vor distruge din aer toată infrastructura ucraineană”.

La Geneva, diplomații ruși au insistat că nu există planuri de invadare a Ucrainei. Dar au existat indicii cu privire la alți pași. Într-o remarcă puțin remarcată, un înalt diplomat rus a spus că Moscova este pregătită să plaseze sisteme de arme nespecificate, în locuri nespecificate. Acest lucru a fuzionat cu evaluările serviciilor de informații americane, conform cărora Rusia ar putea lua în considerare noi desfășurari nucleare, poate arme nucleare tactice sau un arsenal puternic emergent, de rachete hipersonice.

În noiembrie, domnul Putin însuși a sugerat că Rusia ar putea desfășura rachete hipersonice amplasate pe submarine, la o distanță apropiată de Washington. El a spus în repetate rânduri că perspectiva expansiunii militare occidentale în Ucraina prezintă un risc inacceptabil, deoarece ar putea fi folosită pentru a lansa un atac nuclear împotriva Moscovei lăsând doar câteva minute pentru avertizare. Rusia, a spus el clar, ar putea proceda la fel.

„De la începutul anului vom avea în arsenalul nostru o nouă rachetă pe mare, una hipersonică”, a spus Putin, referindu-se la o armă care se deplasează cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului și care probabil ar putea evita apărarea antirachetă.

Într-o aparentă referire la capitala americană, el a adăugat: „Timpul de zbor pentru a ajunge la cei care dau ordinele va fi, de asemenea, de cinci minute”.

Domnul Putin a spus că va desfășura astfel de rachete doar ca răspuns la mișcările occidentale, iar președintele Biden i-a spus domnului Putin, în ultima lor conversație, că Statele Unite nu au de gând să plaseze sisteme ofensive în Ucraina.

Oficialii ruși au sugerat din nou, în ultimele zile, noi desfășurari de rachete, iar oficialii americani au repetat că nu au văzut nicio mișcare în această direcție. Dar orice efort de a plasa arme în apropierea orașelor americane ar crea condiții similare cu criza din 1962, care a fost momentul cel mai aproape de o cicnire nucleară.

Întrebat despre natura a ceea ce domnul Putin a numit un posibil răspuns „tehnico-militar”, Serghei A. Riabkov, ministrul adjunct de externe, a spus, luni, la Geneva: „În acest moment, nu există niciun motiv să vorbim despre ce sisteme vor fi desfășurate, în ce cantitate și unde exact”.

Și când un reporter rus l-a întrebat pe dl Riabkov, într-un interviu difuzat joi, dacă Rusia se gândește să desfășoare infrastructură militară în Venezuela sau Cuba, el a răspuns: „Nu vreau să confirm nimic sau să exclud nimic”.

Mișcarea rachetelor, totuși, este evidentă pentru lume. Și de aceea, dacă conflictul va escalada și mai mult, oficialii americani cred că domnul Putin ar putea înclina spre atacuri cibernetice – ușor de negat, adaptate excelent pentru a produce perturbări și care pot fi intensificate sau reduse în funcție de temperatura politică.

Domnul Putin nu trebuie să facă mare lucru pentru a introduce un cod de computer sau malware în infrastructura americană; Departamentul de Securitate Internă a avertizat demult că rușii au introdus deja programe malware în multe rețele electrice americane.

Administrația Biden a încercat să consolideze sistemele din SUA și să elimine programele malware. Cele mai mari utilități ale națiunii rulează un joc de război elaborat la fiecare doi ani, simulând un astfel de atac.

Dar o mare parte din America corporativă rămâne mult mai puțin protejată.

Teama este că, dacă s-ar impune sancțiuni Moscovei, răspunsul domnului Putin ar putea fi accelerarea tipului de atacuri de tip ransomware din Rusia care au lovit Colonial Pipeline, un mare producător de carne de vită, și orașe din întreaga țară, anul trecut.

FSB, puternicul serviciu de securitate al Rusiei, a anunțat, vineri, arestarea hackerilor legați de grupul de ransomware REvil – o bandă conectată la unele dintre cele mai dăunătoare atacuri împotriva țintelor americane, inclusiv Colonial Pipeline. Mișcarea a fost salutată de Casa Albă, dar a fost și un semnal că Moscova își poate activa sau dezactiva războinicii cibernetici după bunul plac.

Nimeni nu știe care va fi următoarea mișcare a lui Putin, desigur – nici măcar diplomații săi – și îi place așa.

„Ar putea exista tot felul de răspunsuri posibile”, a spus domnul Putin, întrebat luna trecută despre răspunsul „militar-tehnic” cu care avertizase.

„Conducerea Rusiei este destul de inventivă”, a spus Andrei Kortunov, directorul general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale din Rusia, o organizație de cercetare apropiată guvernului rus. „Nu este neapărat doar despre Ucraina”.

Analiștii de la Moscova cred că, dincolo de o poziție militară rusă mai amenințătoare, Statele Unite ar fi deosebit de sensibile la o cooperare militară mai strânsă între Rusia și China. Domnul Putin va călători la Beijing pe 4 februarie pentru a participa la ceremoniile de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă și pentru a avea o întâlnire la nivel înalt cu liderul chinez, Xi Jinping, a anunțat, vineri, Rusia.

Kremlinul a remarcat că dl Biden vede China, nu Rusia, drept cel mai complex concurent pe termen lung al Americii – un competitor economic, militar și tehnologic care joacă într-o ligă diferită de cea a Rusiei. Cu toate acestea, forțarea Statelor Unite să-și sporească investițiile într-o confruntare cu Rusia, spun analiștii, ar submina obiectivul strategic mai mare al lui Biden.

„Statele Unite, în mod obiectiv, nu doresc să-și sporească prezența militară în Europa”, a spus dl Suslov, analistul. „Pentru că asta s-ar face pe seama îngrădiri Chinei”. >>

The New York Times: Pentagonul și CIA ar putea înarma și antrena insurgenți ucraineni în România, Polonia și Slovacia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here