Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF a publicat miercuri așa-zisa ”listă a rușinii”, pentru firmele și persoanele fizice care au acumulat restanțe la stat, aferentă trimestrului trei din 2019.

Conform precizărilor făcute de Fisc, obligațiile fiscale restante ale contribuabililor persoane juridice care fac obiectul publicării sunt cele notificate, existente la sfârșitul trimestrului de raportare și neachitate până la data publicării.

Nu fac obiectul publicării obligațiile fiscale restante al căror cuantum total este sub următoarele plafoane:
a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.

Trebuie precizat că Fiscul mai întâi notifică contribuabilii cu privire la obligațiile fiscale restante, până pe 15 ale lunii în care se publică lista, deci publicarea numelui pe această listă poate fi evitată chiar și după ce se încheie trimestrul.

După notificare, contribuabilul are la dispoziție 15 zile ca să plătească restanțele. Chiar și dacă sunt plătite mai târziu, eliminarea de pe lista rușinii se va face tot într-un termen de 15 zile.

În plus, potrivit dispozițiilor Regulamentului UE 2016/679, persoanele ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală beneficiază de dreptul de acces, de rectificare, de ștergere a datelor cu caracter personal, dreptul de restricționare a prelucrării, dreptul de a se opune prelucrării, dreptul de a-și retrage consimțământul în orice moment, precum și de dreptul de a depune plângere către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Exercitarea drepturilor se poate face printr-o cerere depusă personal sau trimisă prin poștă la sediul Agenției Naționale de Administrare Fiscală din municipiul București.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here