Analist militar ucrainean: Locuitorii din Herson să fugă sau să aibă pivniță / Problema podurilor: rușii, „în încercuire operațională”

Sursa: CNN

Aruncarea în aer a podurilor din regiunea Herson înseamnă blocarea aprovizionării trupelor rusești de ocupație, explică analistul militar Oleg Jdanov, într-un interviu pentru Novaia Gazeta.Europa. „Chiar și la figurat vorbind, vor muri de foame”, spune expertul, în condițiile în care „muniția, combustibilul și alimentele sunt transportate peste poduri. Nu există alte căi”.

În acest fel, militarii ruși din zonă se vor găsi în „încercuire operațională”, mai arată analistul, care amintește de apelul unui militar rus către ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, apărut zilele trecute pe internet: „Nu există poduri, ni se spune păstrați pozițiile, înțelegem că nu există unde să ne retragem, iar oamenii lui Kadîrov stau la poduri, nu vor lăsa pe nimeni să treacă râul”.

„Apropo, localnicii mi-au scris că atunci când podul a fost aruncat în aer, rușii cumpărau din piață saltele pneumatice, cercuri, bărci de cauciuc. Fiecare înțelege că va trebui să fugă, iar de fugit nu poți fugi decât înotând”, mai explică analistul militar Oleg Jdanov, pentru Novaia Gazeta.Europa.

Întrebat dacă există riscul ca barajul hidrocentralei Kahovskaia să fie avariat, astfel încât apa să inunde localitățile din zonă, Jdanov afirmă că „este imposibil să deteriorezi barajul cu astfel de rachete. Acolo sunt necesare sute de kilograme de explozibili pentru a-l distruge. (Sistemele de rachete) HIMARS au o abatere de la țintă de maximum 3 metri. Precizia este pur și simplu o bijuterie. Și lovim cu ele tehnica din zona ecluzei. (…) Barajul – cu siguranță nu. Nici noi, nici rușii nu suntem interesați de asta. Acest baraj menține nivelul în Nipru și umple Canalul Crimeei de Nord. Dacă e spart, Crimeea va rămâne fără apă”.

Sursa: Wikipedia

Întrebat dacă vor fi blocați locuitorii din Herson, dacă aceștia au nevoie de alimente și medicamente, în condițiile în care, în oraș, prețurile au crescut serios, iar aprovizionarea a devenit dificilă, Oleg Jdanov răspunde „locuitorii din Herson, din păcate, sunt acum ca niște ostatici. Acestea sunt costurile războiului, fără de care orașul nu poate fi eliberat. Sper că acest lucru nu va dura prea mult timp. Mai mult, ei [autoritățile de ocupație] au amenajat acolo un punct de trecere cu ponton. Trecerea de pe un mal pe altul costă 250 de grivne”.

Însă ce șanse au rușii să repare podul auto Antonovski, recent lovit de ucraineni? Vor putea, de exemplu, utilajele grele să traverseze podul după reparațiile pe care autoritățile de ocupație încearcă să le facă acum? Oleg Jdanov: „Nu. Este inutil. Calea de rulare de acolo este deteriorată, trebuie înlocuită complet, iar asta înseamnă deja o reparație majoră. Există o variantă, folosirea de profile de oțel. Lucrarea de pe podul Antonovski este foarte mare. Peste aceste profile de metal pot circula mașinile de pasageri, dar nu și tancurile”.

În condițiile în care majoritatea obiectivelor pe care artileria rusă le lovește sunt civile, este aici o intenție sau semnul că rachetele trase de ruși fiind vechi, pentru precizie e nevoie de o perdea mai largă de rachete trase? „O fac intenționat”, spune analistul intervievat de Novaia Gazeta.Europa. Iar acesta explică, mai departe: „Vedeți, artileria poate rata cu câteva sute de metri, maximum o jumătate de kilometru. Dacă Smerch se află la o distanță de 70 km, atunci se poate abate cu 1-1,5 km. Principiul tragerii pe care îl vedem astăzi, l-au folosit în Afganistan, Cecenia și Osetia. Ei demolează toate obiectivele, inclusiv cele civile, din două motive. În primul rând, le este teamă că militarii noștri se vor ascunde în aceste facilități. În al doilea rând, principiul cu care operează armata rusă este: cu cât ucidem mai mult, cu atât suntem mai liniștiți”.

Prin urmare, pentru ce ar trebui să se pregătească locuitorii regiunii Herson? Oleg Jdanov: „Le-aș recomanda să găsească o modalitate de a părăsi orașul. Dacă este posibil, mai bine e de mers în zona rurală. Dacă stau în oraș, atunci să stea aproape de adăpost sau să pregătească pivnițe. Trebuie să fie pregătiți pentru faptul că orașul va fi sub asediu ceva timp. Două săptămâni, poate mai mult”.

Cum a ajuns paria Patriarhia Rusiei / Povești „bisericești”, cu prietenii de pe orbita Kremlin: stațiune și spionaj pe Muntele Athos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here