Analiză CEPA: Războiul informațional al Chinei și tactica „darului otrăvit” în pandemia de coronavirus

Foto: Flickr

Ascunde-ți sub preș greșelile. Simplifică cursul evenimentelor. Exagerează-ți realizările. Ignoră contextul. Răspândește minciuni. Și neapărat cere recunoștință. Au fost câteva dintre regulile „sacre” ale URSS în secolul XX, practicate intens acum de Rusia și de Partidului Comunist Chinez în pandemia globală de COVID-19, scrie într-o analiză Edward Lucas, expert CEPA în relații transatlantice.

Doctorul Li Wenliang, devenit erou național pe rețelele de socializare din China, a fost printre primele voci din sistemul medical care a tras un semnal de alarmă privind epidemia de coronavirus. Răspunsul inițial al autorităților? L-au hărțuit ca să-și țină gura. Între timp, doctorul a murit răpus chiar de virus și umilit de PCC până în ultima clipă.

Ce fac acum tartorii lui Xi Jinping? „Autoritățile chineze au prezentat scuze familiei sale și dau vina pe oficialii locali, acuzându-i că l-au maltratat. Prea târziu. E mort”, notează Edward Lucas.  

Ploconirea OMS

Coborând pe firul cronologiei, vedem că Taiwanul – având experiența epidemiei SARS din 2002-2003 – a înțeles din timp gravitatea situației din Wuhan, locul apariției COVID-19, și a trimis un semnal către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

OMS a ignorat, însă, avertismentul, „ploconindu-se cerințelor chinezilor de a ignora” apelul „democrației offshore” taiwaneze. Iar specialiștii OMS care au făcut o călătorie în China în ianuarie erau „înarmați puternic” cu argumente pentru a „minimaliza gravitatea focarului”. Numai că realitatea i-a lăsat fără cuvinte, în Wuhan explodase o bombă sanitară cu impact global.

Acel amestec de „secretomanie și înșelăciune” costă acum „timp și vieți”.

Ignorarea contextului

Pasul numărul doi din războiul informațional dus de China: simplificarea. „Refrenul de propagandă rusească suna așa (în Al Doilea Război Mondial – n.r.): Am luptat cu Hitler. Deci, dacă  nu ești de acord cu noi, ești un nazist. Cel chinezesc sună așa: Înfrângem pandemia. Dacă nu sunteți de acord cu noi, contribuiți la răspândirea acesteia”, subliniază analistul CEPA.

După care intră în joc ignorarea contextului. Coreea de Sud și Taiwanul sunt două state care au luptat cu succes până acum împotriva coronavirusului. Însă China caută sistematic să arunce în irelevanță eforturile acestora, încercând impunerea unui monopol asupra victoriilor de etapă, explică Edward Lucas. Atitudinea chineză este similară frustrărilor Rusiei sovietice în privința eșecurilor militare din Războiul de Iarnă împotriva Finlandei sau a dezvăluirilor legate de masacrul de la Katin.

Utilizarea minciunii

În locul contextului, „răspândește minciuni”. „China susține acum că virusul a venit din America. (Sau poate chiar Italia – teoriile conspirației nu trebuie să fie consecvente, ci doar confuze. Propaganda de la Kremlin susține că ucrainenii au doborât zborul MH17, că nimeni nu a încercat să-l ucidă pe Serghei Skripal (a fost răpit MI6) și că războiul din estul Ucrainei este răscoală populară antifascistă (…) Divide et impera, asta își dorește Rusia. Asta vrea și China.”

Iar „funda” care leagă măsluirea de stat este apelul agresiv la recunoștință.

„Rusia o revendică în schimbul eroismului acelora (mulți dintre ei nefiind de fapt ruși) care au ajutat la înfrângerea lui Hitler. Acum trimite medici și consumabile medicale în Italia. De asemenea, și China împrăștia extravagant ajutoare – Italiei, Cehiei, Lituaniei. Aceste gesturi sunt admirabile. Nimeni nu ar trebui să le batjocorească (…) Dar să nu vă îndoiți că nu au un preț politic”, concluzionează Edward Lucas.

1 COMENTARIU

  1. Asta se intâmpla cind un continent intreg (Europa) , ca si mai tot restul mapamondului de fapt , a ajuns sa apeleze la marfurile ieftine chinezesti , sa deschida granitele largi circulatiei necontrolate a miliarde de oameni , sa-si distruga propria productie in favoarea celei chinezesti cu pretul somajului si a datoriilor externe etc. si toate astea de fapt pt. mega afacerile globalistilor care nu tin seama de nimic in lacomia lor multilaterala . Fiti siguri ca acesti rechini ca si slugile lor politice de pretutindeni care le fac jocurile tradandu-si alegatorii nu se vor imbolnavi de Corona Virus. Se vor gindi ce afaceri mai pot intreprinde pt. a specula situatia .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here