Angajaţi ai instituţiilor guvernamentale americane critică în două scrisori sprijinul necondiţionat al lui Biden faţă de Israel

Sursa foto: Report.az

Sute de funcţionari americani au criticat în două scrisori politica preşedintelui Joe Biden de sprijin necondiţionat faţă de Israel în războiul cu gruparea islamistă palestiniană Hamas şi au cerut o încetare a focului în Fâşia Gaza, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Cotidianul New York Times a scris marţi despre aceste scrisori, care nu au fost difuzate public. Una este semnată de circa 400 de funcţionari din 40 de agenţii guvernamentale distincte, iar cealaltă de aproximativ 1.000 de angajaţi ai USAID, agenţia americană pentru cooperare internaţională cunoscută pentru prezenţa sa semnificativă în ţările în dezvoltare.

Ambele scrisori sunt anonime, semnatarii refuzând să li se facă cunoscute numele, „de teama unor represalii contra securităţii noastre personale şi posibilei pierderi a locurilor noastre de muncă”, după cum a declarat pentru New York Times unul dintre semnatarii celei de-a doua scrisori.

Scrisorile încep prin a condamna atacurile Hamas din 7 octombrie, dar cer o încetare a focului imediată şi administraţiei americane să exercite presiuni asupra Israelului pentru a permite intrarea ajutoarelor umanitare în Fâşia Gaza.

Statele Unite au refuzat până în prezent să se alăture apelurilor de încetare a focului, repetând poziţia israeliană conform căreia un armistiţiu ar ajuta gruparea palestiniană Hamas să se regrupeze şi să se reînarmeze. Mai mult, Washingtonul a blocat prin veto în Consiliul de Securitate al ONU o rezoluţie care cererea o astfel de încetare a focului, iar la votul asupra unei rezoluţii similiare, care a primit un sprijin covârşitor în Adunarea Generală a ONU, SUA s-au aliniat din nou Israelului.

New York Times citează doi înalţi responsabili care au promovat prima scrisoare, aceştia afirmând că a fost semnată de angajaţi din Departamentul Justiţiei, FBI, Consiliul Naţional de Securitate, printre alte instituţii. Ei sesizează că atât bazele Partidului Democrat al preşedintelui Joe Biden, cât şi opinia publică americană susţin o încetare a focului.

Scrisoarea atrage atenţia şi asupra riscurilor politice pe care le implică pentru SUA această alianţă necondiţionată cu Israelul. „Noi, americanii, nu dorim ca armata noastră să se vadă atrasă într-un alt război costisitor şi lipsit de sens în Orientul Mijlociu”, se arată în text.

Nu este prima contestare internă a alinierii lui Biden faţă de Israel; luna trecută, un grup de angajaţi ai Departamentului de Stat au criticat la rândul lor abordarea Washingtonului, de data aceasta cu nume şi prenume, în baza dreptului lor recunoscut de pe vremea războiului din Vietnam de a-şi exprima opiniile diferite de cele oficiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here