Angajații de la două ferme de nurci din România, testați de Covid-19

Angajații fermelor de creștere a nurcilor, din România, au fost testați pentru Covid-19, după ce la animalele din Danemarca, Spania și Italia a fost identificată o mutație a Sars-CoV-2, făcându-și loc temeri că această versiune de coronavirus ar putea fi prezentă în România.

Dorin Enache, șeful Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, a declarat, joi, pentru Universul.net, că autoritățile le-au cerut șefilor de ferme să se asigure că angajații au fost testaț. În Danemarca, focarul de virus a dus la sacrificarea în masă a 17 milioane de nurci de fermă.

Potrivit șefului DSVSA Brașov, rezultatele testelor vor fi cunoscute luni.

Oficialii din domeniul siguranței animalelor și alimentelor au efectuat deja controale la două ferme olandeze din Transilvania, ca măsură de precauție. Nu au fost constatate încălcări ale normelor sanitare și de siguranță și nici indicii privind existența unui focar Covd-19, a declarat Dorin Enache.

Cele două ferme se află în localitatea Șercaia, și împreună au 90.000 de nurci și 49 de angajați. O altă fermă, din localitatea Feldioara, are 49.000 de nurci și 14 angajați.

„Efectuăm verificări ori de câte ori este necesar”, susține dr. Enache, acesta completând că autoritățile locale au demarat controalele din proprie ințiativă.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că Danemarca, Olanda, Spania, Suedia, Italia și Statele Unite ale Americii au raportat SARS-CoV-2 la nurcile de crescătorie.

Dr. Enache afirmă că „biosecuritatea” a fost respectată la ambele facilități, iar ratele mortalității la animale s-au situat la niveluri normale. Lucrătorilor le este verificată temperatura la intrarea și la ieșirea din unitate, iar fermele sunt dezinfectate.

Ferma a fost înființată în 2014 de către Van Ansem Participaties, care mai deține astfel de unități în Polonia și SUA, potrivit bzb.ro.

În 2018, compania a vândut blănuri în valoare de peste șase milioane de euro.

Există aproximativ 4.350 de ferme de nurcă în Polonia, Finlanda, Lituania și Grecia.

Blănurile sunt vândute industriei confecțiilor, dar sunt utilizate și în unele produse, precum genele false. China și Hong Kong, în special, oferă cea mai mare piață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here