Apel pentru organizarea unui proces internațional al comunismului, lansat de Fundația Corneliu Coposu

  În ziua când s-au împlinit 24 de ani de la moartea lui Corneliu Coposu, fundația care îi poartă numele și care îi continuă misiunea a lansat un apel internațional pentru organizarea unui proces al comunismului, pe modelul proceselor de la Nuremberg pentru nazism. Momentul a coincis și cu împlinerea a 30 de ani de căderea Zidului Berlinului, momentul simbolic al prăbușirii regimurilor comuniste în Europa de Est.

  Potrivit Fundației Coposu, un asemenea demers este necesar deoarece comunismul, de la revoluția din Rusia și până în prezent, este responsabil de moartea a peste 100 de milioane de oameni. Comunismul a provocat mai multă suferință decât nazismul și pentru mai mult timp, scrie în apel.

  Printre semnatarii de până acum se numără Rodica Coposu, sora liderul țărănist, istoricul rus Vladimir Bukovsky, fostul președinte al PE, Antonio Tajani, fostul pilot de Formula 1 Mario Andretti și un număr mare de politicieni, academicieni, jurnaliști și oameni de cultură din țări precum Venezuela, Chile, Spania, Italia, SUA, Cehia, Polonia și altele.

  Apelul Fundației Corneliul Coposu:

  Cea de-a 30-a aniversare a căderii Zidului Berlinului ni se prezintă astăzi ca o valoroasă oportunitate. Nu trebuie să venim doar cu contribuția realmente necesară la memoria istorică, ci totodată trebuie să dezvoltăm și să susținem o cultură anti-totalitară, amplă, vastă și orientată către viitor.

  Procesele de la Nuremberg, care au avut loc din 1945 până în 1946, au judecat și condamnat crimele național socialismului și liderii săi, stabilind definitiv din punct de vedere judiciar, moral și politic opinia față de acea manifestare a totalitarismului. Procesele au demonstrat lumii că nazismul a fost malefic și distructiv față de oamenii săi, dar și că nu va mai fi vreodată acceptat nicăieri în lume. Comunismul, care pretutindeni a cauzat mai multe morți și mai multă suferință decât nazismul pentru o mult mai lungă perioadă de timp, nu a fost chemat niciodată să dea socoteala în fața unei instanțe internaționale precum cea de la Nuremberg.

  Începând cu 1917, dictaturile comuniste sau socialiste au cauzat mai mult de 100 de milioane de decese în întreaga lume. Nu doar că sunt responsabili de răspândirea suprimării libertății individuale și incitarea clasei opozante, ci și pentru genocidul și crimele în masă, deloc evitate în cadrul regimului comunist. După cum bine știm cu toții, genocidul și masacrul sunt universal recunoscute ca fiind crime împotrivă umanității.

  Astăzi, în urma rezultatelor catrastofale ale așa-zisului “socialism real”, toate celelalte dictaturi care și-au avut rădăcinile în ideologia comunistă (în prezent în țări precum Venezuela sau Cuba ), atât evenimentele istorice cât și cele recente solicită o judecată finală similară – nu doar un verdict la adresa acțiunilor individuale, dar și o judecare morală a inevitabilelor rezultate ale acestei ideologii. Crimele comunismului împotrivă umanității trebuie făcute cunoscute și pedepsite pretutindeni.

  Comunismul nu a dispărut odată cu căderea Zidului Berlinului. Ideologia este încă prezentă în lume, în cadrul unor state și partide care sunt declarat comuniste dar și în opinia politică și culturală care minimalizează și încearcă să șteargă crimele acestuia, sugerând că ar fi fost o decizie corectă, care doar a coincis cu dezvoltarea acestui regim brutal după un altul, de-a lungul deceniillor și continentelor.

  Ca ripostă împotriva acestor influențe cu tentă justificativă, stăruim asupra creării unor Procese de la Nuremberg pentru comunism, un proces mondial care să cerceteze amănunțit adevăratele crime ale acestei ideologii, să atribuie politic și instituțional responsabilitatea lor, să pedepsească degenerarea morală și să demonstreze tuturor cruzimea intrinsecă și incompatibilitatea cu societatea liberă.

  Suntem foarte conștienți cu toții că un astfel de proiect va întâmpina dificultăți practice și limitări legislative. Chiar și așa, credem că astfel de piedici nu vor putea sta în calea unui proces politico-istoric, etic și cultural, pe care noi îl vedem ca o datorie față de umanitate insuflată asupra noastră de către conștiința istorică. În numele milioanelor de oameni care au fost exterminați, și pentru a proteja viitoarele generații de o eventuală repetare, Procesele de la Nuremberg pentru comunism trebuie demarate cât mai curând posibil.

  Lista semnatarilor, aici

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here