Operațiunea Invoke: Rețea de hackeri români implicați în atacuri cibernetice, destructurată în colaborare cu FBI și Europol

Polițiști și procurori DIICOT, în colaborare cu FBI și Europol, au depistat mai mulți români care au fost implicați în atacuri cibernetice desfășurate în întreaga lume, inclusiv în România, în cadrul unei oprețiuni denumite Invoke. 

Procurori și ofițeri de poliție judiciară au făcut joi patru percheziții domiciliare, la locuințele unor persoane suspectate de operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, în cadrul operațiunii Invoke – investigație transnațională, desfășurată în colaborare cu FBI și cu sprijin din partea Eurojust și Europol, a informat DIICOT într-un comunicat.

Investigația vizează români responsabili de crearea, dezvoltarea și comercializarea unor servicii informatice de tipul „crypter”. Serviciile cunoscute în mediul on-line sub denumirea CyberSeal și Data Protector oferă posibilitatea utilizatorilor de a modifica fișiere de tip malware, astfel încât acestea sa nu fie detectate de către aplicațiile de tip anti-virus.

Cele două servicii de tip crypter erau comercializare în mediul on-line cu prețuri cuprinse între 40 și 150 de dolari în funcție de perioada de licențiere. Totodată, dezvoltatorii promovau serviciile intens în mediul on-line și pe platforme dedicate criminalității informatice, oferind utilizatorilor chiar și tutoriale video privind funcționalitățile serviciilor pentru modificarea diverselor fișiere de tip malware, conform DIICOT.

În urma investigațiilor au putut fi identificate aproximativ 3000 de fișiere malware modificate prin folosirea serviciilor ilegale CyberSeal și DataProtector, fișiere folosite pentru lansarea unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice din întreaga lume, inclusiv din România.

Serviciile de tip crypter înlesnesc propagarea și desfășurarea atacurilor informatice, devenind astfel unelte foarte periculoase și ușor de folosit atât pentru infractori cibernetici cu experiență și cunoștințe tehnice, dar și pentru persoane cu vârste fragede ce se află la stadiul de experimente în mediul on-line.

În urma perchezițiilor, patru suspecți au fost duși la sediul DIICOT – Structura Centrală pentru audieri.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here