Ar putea fi noua variantă de coronavirus descoperită în Franța un motiv de panică? Virusul are câteva mutații fără precedent

O nouă variantă de coronavirus, identificată deja în câteva țări europene, stârnește îngrijorări în rândul unor profesioniști din domeniul sănătății, deoarece există modificări ale proteinei spike care nu au mai fost văzute până acum, notează Jerusalem Post.
Varianta, cunoscută fie ca B.1.X, fie ca B.1.640, a fost semanlată publicului pentru prima dată de ziarul francez Le Telegramme, după ce luna trecută a infectat 24 de persoane la o școală franceză din regiunea Bretagne. Când varianta a fost descoperită în Franța, școala la care a avut loc focarul a fost nevoită să închidă 50% din clase, a raportat Le Telegramme.
Deși situația este acum sub control și nu au mai fost găsite cazuri în Franța, din 26 octombrie, potrivit Agenției Regională de Sănătate Franceză, varianta rămâne sub supraveghere.
Câteva cazuri au fost descoperite și în Regatul Unit, Elveția, Scoția și Italia, deși varianta Delta și descendenții ei continuă să fie cele mai dominante tulpini.
Prof. Cyrille Cohen de la Universitatea Bar-Ilan, care este originar din Franța și intervievează și se consultă în mod regulat cu oficialii francezi din domeniul sănătății, a explicat că varianta B.1.640 are câteva mutații fără precedent. Unul în special a atras atenția: proteina spike, care este cea care permite virusului să se agațe de celula umană și să înceapă procesul de infecție, are unele ștergeri.
Întrebarea este dacă acest lucru va face virusul mai infecțios sau îl va face mai puțin eficient.
Se crede că varianta a provenit din Africa, un scenariu de care Cohen a spus că experții în sănătate se tem și care evidențiază necesitatea egalității vaccinurilor.
„Această variantă exemplifica faptul că, dacă lăsați o parte din populația lumii fără acces la vaccinuri, atunci virusul va continua să se înmulțească și va duce la mai multe variante”, a spus Cohen.
Un raport Global Forecast din trimestrul IV publicat săptămâna trecută de Economist Intelligence Unit (EIU) a evidențiat că, în timp ce majoritatea țărilor dezvoltate au vaccinat cu succes mari părți din cetățenii lor, majoritatea țărilor în curs de dezvoltare au făcut doar progrese neglijabile.
Raportul a evidențiat în mod special eșecurile campaniei de vaccinare din Africa, unde la sfârșitul lunii octombrie doar 6% din populația din statele africane este vaccinată împotriva COVID.
„Cauza acestor rate scăzute de vaccinare este binecunoscută: în ciuda îmbunătățirilor recente, producția globală continuă să rămână în urma cererii, țările în curs de dezvoltare confruntându-se cu întârzieri mari în accesarea vaccinurilor ”, se arată în raportul EIU, adăugând că programul COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății a a reușit să livreze doar aproximativ 400 de milioane de doze la nivel global și că donațiile din țările mai bogate au fost rare.
Mai mult, chiar dacă vaccinurile ar fi livrate, țările africane ar fi provocate în implementarea acestora, se arată în raport – în principal din motive logistice.
„A nu administra vaccinuri acestor țări poate părea în regulă pe termen scurt”, a spus Cohen, „dar pe termen lung, s-ar putea să avem noi variante care sunt problematice care s-au dezvoltat în țările nevaccinate”.
El a adăugat: „Nu vreau să sperii oamenii. Sunt doar câteva cazuri de B.1.640 acum și s-ar putea foarte bine ca într-o lună să uităm cu toții de această variantă.
„Dar este un exemplu a ceea ce s-ar putea întâmpla dacă nu există acces la vaccinuri pentru toată lumea.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here