Armata israeliană anunţă că a aprobat ”planuri operaţionale” în vederea unei ofensive în Liban

Israeli tanks and military vehicles take position near Israel's border with the Gaza Strip, in southern Israel, October 13, 2023. REUTERS/Violeta Santos Moura

Armata israeliană anunţă marţi seara că a aprobat planurile unei ofensive în Liban, în contextul unei intensificări a confruntărilor armate transfrontaliere cu miliţia mişcării islamiste libaneze Hezbollah, relatează AFP.

În cadrul unei ”reevaluări a situaţiei” efectuate marţi în prezenţa generalului de divizie Ori Gordin, comandantul Regiunii Militare de Nord, şi a comandantului Direcţiei de Operaţiuni, generalul de divizie Oded Basiuk, ”planuri operaţionale ale unei ofensive în Liban au fost aprobate şi validate”, anunţă într-un scurt comunicat armata israeliană, potrivit News.ro.

Emisarul special al lui Biden la Beirut îndeamnă la o dezescaladare ”urgentă” între Hezbollah şi Israel

Emisarul special al preşedintelui american Joe Biden, Amos Hochstein, îndeamnă marţi la o dezescaladare ”de urgenţă” a conflictului între mişcarea islamistă libaneză Hezbollah şi Israel la frontiera dintre cele două ţări, pe fondul Războiului din Fâşia Gaza, relatează AFP, citată de News.ro.

De la începutul Războiului în Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, la 7 octombrie, puternicul Hezbollah proiranian face cu regularitate schimburi de tiruri cu armata israeliană, în susţinerea aliatului său palestinian.

”Conflictul între Israel şi Hazbollah a durat suficient”, a declarat trimisul preşedintelui Joe Biden în timpul unei vizite la Beirut, în urma unei deplasări la Ierusalim.

”Este în interesul tuturor să fie rezolvat rapid şi prin diplomaţie. Acesta este un lucru realizabil şi totodată urgent”, a subliniat el.

Situaţia este ”gravă”, iar Statele Unite vor să evite ”un război la scară mare”, a declarat Hochstein, care a discutat la Beirut cu preşedintele Parlamentului libanez, Nabih Berri.

Hezbollahul, care susţine că a desfăşurat peste 2.100 de operaţiuni militare împotriva Israelului de la 8 octombrie, şi-a intensificat atacurile vizând ţinte militare în nordul Israelului săptămâna trecută, după uciderea unuia dintre comandanţii săi de cel mai înalt rang într-un atac israelian.

În cursul vizitei lui Hochstein, mişcarea libaneză a anunţat un atac cu dronă vizând un tanc israelian în zona de frontieră.

Israelul a efectuat, la rândul său, mai multe atacuri în sudul Libanului, care se învecinează cu nordul Israelului, în acest weekend, şi a ucis luni un combatant Hezbollah.

La 31 mai, Joe Biden a anunţat un plan în vederea unui armistiţiu în Fâşia Gaza, un plan pe care l-a prezentat ca proveninjd de la Israel.

”Un armistiţiu în Fâşia Gaza sau o soluţie diplomatică alternativă ar putea de asemenea să pună capăt conflictului de cealaltă parte a Liniei Albastre”, a declarat Hochstein, referindu-se la linia de demarcaţie trasată de ONU între Liban şi Israel.

El ar permite de asemenea ”întoarcerea civililor deplasaţi” de o parte şi de alta a frontierei.

Amos Hochstein a fost primit de către comandantul armatei libaneze, Joseph Aoun, şi de către premierul libanez Najib Mikati.

Peste opt luni de violenţe s-au soldat cu cel puţin 473 de morţi în Liban, majoritatea combatanţi din mişcarea islamistă libaneză, dar şi 92 de civili, porivit unui bilanţ AFP.

De partea israeliană au fost ucişi 15 militari şi 11 civili, potrivit Israelului.

Lumea arabă gândește diferit despre acest război

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here