Asasinii lui Kadîrov, la vânătoare în Europa. Harta asasinatelor, pornind de la crima de lângă Viena

Sursa: Kremlin.ru

Un solicitant de azil rus care a fost împușcat mortal în afara capitalei austriece, Viena, în 4 iulie, fusese separatist cecen și devenise un critic al liderului cecen, Ramzan Kadîrov, au declarat, pentru RFE/RL, surse din diaspora cecenă.

Potrivit acestora, Mamikhan Umarov, care era cunoscut drept Anzor din Viena.

Oficialii ai autorităților din Austria au declarat doar că victima era un bărbat, solicitant de azil, avea de 43 de ani, era din Federația Rusă și fost împușcat mortal într-o parcare din afara unui centru comercial din Gerasdorf, lângă Viena.

Primele informații arătau că solicitantul de azil a fost împușcat în cap și a murit înainte de sosirea ambulanțelor.

Un suspect care a fost identificat de autoritățile austriece doar drept cetățean rus, a fost capturat câteva ore mai târziu, la aproximativ 200 de kilometri vest de capitală, în Linz, în urma unei vaste căutări organizate de poliție.

În 5 iulie, autoritățile austriece au arestat un alt bărbat despre care se credea inițial că fusese martor. După interogatoriu, individul a fost arestat ca suspect. Oficialitățile nu au dezvăluit alte detalii cu privire la identitatea sa.

Poliția investighează incidentul și încearcă să stabilească motivul crimei. Victima primise azil în Austria în 2007.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Ruse de la Viena a declarat agenției TASS că nu a fost contactat în legătură cu evenimentele.

În interviuri și postări de social media, Umarov a declarat că a fost mercenar, susținând totodată și că fusese angajat al serviciului de securitate al fostei Republici Cecene Icikeria. El a acuzat frecvent forțele de securitate ruse că au asasinat foști separatiști ceceni în țările europene.

Grupurile de apărare a drepturilor omului l-au acuzat pe Kadyrov, care conduce Cecenia din 2007, de numeroase abuzuri în acest domeniu, inclusiv răpiri, torturi, execuții, dispariții și uciderea unor rivali politici, atât în ​​Rusia, cât și în străinătate.

În februarie, bloggerul cecen Tumso Abdurakhmanov a fost atacat în Suedia. El a reușit capabil să se apere și să-l predea pe atacator autorităților.

În martie 2019, șeful parlamentului cecen, Magomed Daduiev, a declarat o răzbunare de sânge împotriva lui Abdurakhmanov.

Pe 30 ianuarie, bloggerul cecen Imran Aliyev, de asemenea critic al lui Kadîrov, a fost găsit mort în orașul francez Lille. Fusese înjunghiat de 135 de ori. Procurorii spun că au identificat ca principal suspect un rus care s-a întors în Cecenia imediat după comiterea crimei.

În august 2019, georgianul Zelimkhan Khangoshvili, fost luptător separatist cecen, a fost împușcat mortal la Berlin. Procurorii din Germania au depus acuzații de omor împotriva unui cetățean rus în acest caz și au acuzat guvernul rus că a comandat uciderea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here