Alessandro Baricco: COVID-19 a generat și o „criză psihologică”. Scriitorul italian vorbește și despre democrația „în regim de urgență” și „redistribuirea bogăției”

Alessandro Baricco, unul dintre cei mai importanți scriitori italieni de azi, a scris mult despre mutațiile culturale, pericolele, avantajele și mitologiile erei digitale. Iar acum, sub invazia mondială a COVID-19, este de părere că „insulele digitale” pe care trăim își arată și latura patologică, însă și pe cea salvatoare.

Recent, Baricco a purtat un video-dialog cu scriitorul spaniol Jorge Carrion, organizat de Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona, în care scriitorul a făcut o radiografie socială a dezastrului sanitar.

Democrație în „regim de urgență”

În opinia scriitorului, democrațiile funcționează la ora actuală doar în „regim de urgență”, iar coronavirusul pare un „accident auto global”, dintre caroseriile căruia omenirea nu reușește să descarcereze morții și răniții.

Baricco spune că pandemia tranșează în Italia o stare de fapt, o agonie în care țara se afla de la ultima criză economică încoace. Din 2008 și până în prezent, Italia trăiește într-o „urgență cronică”, prinsă permanent într-o „profundă criză de încredere în politicieni și în comunitatea științifică”. Pentru a descoperi acum că „asta e tot ce ne-a mai rămas”. „Se pare că nu suntem capabili să trăim împreună decât în momentele în care suntem obligați să fim disciplinați”, subliniază autorul.

„Planeta e pe terminate”, un „moment magic” pentru intelectuali

El vede pandemia de COVID-19 ca parte a unui vast tablou mai mult sau mai puțin sumbru al viitorului. Coronavirusul este doar o primă etapă, un prim „proces general” la „tribunal”. Ar cam trebui să ne obișnuim cu această „emergență”, fiindcă e posibil să ne petrecem următoarea jumătate de secol cu astfel de flageluri sanitare sau ecologice. „Planeta e pe terminate.”

Cinic privind lucrurile, „pentru mintea intelectualului ceea ce petrece acum, în ciuda suferinței, este o sărbătoare, deoarece tot ceea ce vede în lume se schimbă chiar sub ochii lui. Gânditorul experimentează acum un moment magic”.

Baricco spune că intelectualii trebuie să fie în acest moment în prima linie, nu doar elitele medicale, să studieze „nebunia aceasta” la nivelul mentalităților, implicațiile în timp real ale pandemiei, deoarece asistăm la o schimbare majoră și fulgerătoare a realităților sociale.

„Redistribuirea bogăției”

Potrivit scriitorului, proba de foc cu care ne confruntăm acum, și care a șters de pe agena publică a spațiului euroatlantic orice altă temă, ar putea deveni o nouă „încadratură” civilizațională, în care viețile noastre se vor acorda la un nou tip de stres cotidian,  pe lângă cel financiar sau consumerist.  

În privința ricoșeului economic al coronaviruslui și predicțiilor legate de iminența recesiunilor în lanț, Baricco este de părere că vom asista la o „redistribuire a bogăției”, în sensul că magnații planetei vor nevoiți să pună în circulație bani pe care până mai ieri „îi țineau la păstrare”. „Pur și simplu rezervele publice nu vor mai fi suficiente” pentru redresarea unei crah de asemenea natură.

Apoi, într-un plan secund, se derulează „criza psihologică”, epidemia „silențioasă” a depresiilor, care va fi propulsată și mai abitir de rata șomajului. Baricco povestește că televiziunile din Italia, căutând să țină sus moralul populației, au redifuzat meciuri ale Squadrei Azzurra. „Am văzut o finală de campionat deja de patru ori în ultimele zile.”

Numai că starea sufletească pe care a provocat-o această pandemie va demonstra în curând că „industria divertismentului este în impas” și neputincioasă.

Falimentul răbdării

Astfel ajungem la revoluția digitală. Pe scurt, a venit prima scadență a revoluției digitale, care ne pune în fața a două realități. Interconectarea digitală a oamenilor a dus la falimentul răbdării, totul trebuie să petreacă acum, nu mâine, atrage atenția scriitorul italian. Iar asta se va dovedi o piatră de încercare examenul de răbdare pe care Europa trebuie să îl susțină prin distanțarea socială.

Dar, pe de altă parte, revoluția digitală face acum suportabilă claustrarea la domiciliu și, în unele cazuri, poveștile tragice de singurătate.

„Nimic din ceea ce trăim acum nu ar fi fost posibil fără revoluția digitală. Trăim prima epidemie din timpul revoluției digitale. Asta o face să fie diferită de orice altă epidemie din istorie. Știm acum mult mai multe, putem interveni asupra realității cu o viteză de reacție pe care strămoșii noștri nu au avut-o. Închidem granițele pentru că putem să o facem, avem dispozitivele digitale care ne permit asta. Acum câteva zeci de ani n-am fi reușit, informația circula lent, nu aveam instrumentele necesare (…) E o mare lecție pentru noi, dar nu e întoarcere la greșelile secolului XX. (…) Revoluția digitală a făcut din dispozitive nu niște mașinării, ci extensii ale trupului nostru. Digitalul face acum parte biologic din noi. Deși mulți criticăm digitalizarea vieții, zilele astea descoperim că digitalul salvează o groază de vieți”, argumentează Alessandro Baricco.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here