Au mai rămas doar 48 de ore pentru a evita un Brexit dezordonat

Liderii Marii Britanii şi ai Uniunii Europene nu au reuşit, luni, să elimine diferenţele de opinie pentru un acord post-Brexit, într-o convorbire telefonică de ultimă instanţă, şi mai au la dispoziţie 48 de ore pentru a evita o separare dezordonată la sfârşitul acestei luni, transmite Reuters, preluat de Reuters.

Oficiali ai UE au spus că negocierile de la Bruxelles mai degrabă au regresat decât să fi avansat, înainte de o discuţie de 90 de minute între premierul britanic Boris Johnson şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, luni seara.

Johnson va merge la Bruxelles pentru a discuta din nou cu von der Leyen.

Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, a declarat că mai este timp până miercuri pentru a preveni un scenariu ”fără acord” atunci când Marea Britanie va părăsi definitiv UE pe 31 decembrie, care i-ar afecta puternic economia şi ar agrava impactul pandemiei de Covid-19.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au convenit să intensifice planurile de urgenţă pentru efectele lipsei unui asupra economiilor lor, atunci când se vor întruni la un summit, joi şi vineri, de aici şi termenul limită de miercuri.

„Condiţiile pentru un acord nu există din cauza diferenţelor de opinie rămase în ceea ce priveşte problemele critice”, au spus von der Leyen şi Johnson într-un comunicat comună, după discuţia avută, care a urmat unei conversaţii de sâmbătă.

”Am cerut negociatorilor noştri să pregătească o evaluare a diferenţelor rămase, care vor fi discutate personal în zilele următoare”, au spus ei.

Lira sterlină s-a prăbuşit din cauza îngrijorării că nu va exista un acord care să acopere comerţul anual în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari. Marea Britanie, care a aderat la UE în 1973, a părăsit oficial blocul la 31 ianuarie, dar se află într-o perioadă de tranziţie, în care normele privind comerţul, călătoriile şi afacerile au rămas neschimbate.

De săptămâni întregi, cele două părţi nu se înţeleg cu privire la drepturile de pescuit în apele britanice, asigurarea unei concurenţă loiale pentru companii şi modalităţile de soluţionare a conflictelor viitoare.

Lipsa unui acord ar bloca graniţele, ar perturba pieţele financiare şi lanţurile de aprovizionare din întreaga Europă şi nu numai, în timp ce lumea încearcă să facă faţă costului economic al pandemiei de Covid-19.

Cu doar câteva zile rămase pentru încheierea unui acord, diplomaţii UE au spus că este un moment decisiv atât pentru Regatul Unit, cât şi pentru cel mai mare bloc comercial din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here