Aurescu, la cea de-a 6-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum: Ultimii 20 de ani reprezintă o poveste de succes a României în relaţia sa cu NATO

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, ca vorbitor principal, la dezbaterile celei de-a 6-a ediţii a Black Sea and Balkans Security Forum, eveniment organizat de către think tank-ul New Strategy Center (NSC). Şeful diplomaţiei române a evidenţiat în intervenţia sa faptul că ultimii 20 de ani reprezintă şi o poveste de succes a României în relaţia sa cu NATO, având ca repere Summitul NATO de la Praga, din 2002, la care România a fost invitată să înceapă convorbirile de aderare, şi Summitul NATO de la Madrid, din 2022, relatează News.ro.

Potrivit unui comunicat al MAE, şeful diplomaţiei române a intervenit în cadrul panelului intitulat „From the Prague NATO Summit to the Madrid NATO Summit. NATO after 20 Years – New Challenges and New Opportunities”, la care au mai participat secretarul de stat sloven pentru Securitate Naţională şi Internaţională, Andrej Benedejčič, preşedintele Elcano Royal Institute (Spania), Charles Powell, şi directorul adjunct al Fondation pour la Recherche Strategique (Franţa), Bruno Tertrais.

Panelul, moderat de Leonard Orban, membru al Consiliului Ştiinţific al NSC şi fost consilier prezidenţial pentru afaceri europene, a oferit prilejul unui schimb de idei privind paşii necesari pentru consolidarea unităţii aliate în perioada următoare, în baza deciziilor Summitului NATO de la Madrid, din luna iunie 2022, având în vedere riscurile, ameninţările şi provocările cu care se confruntă comunitatea euroatlantică în prezent, astfel cum au fost identificate în cadrul celui mai recent Summit al Alianţei.

Totodată, panelul a abordat tematici precum viitorul relaţiilor cu Federaţia Rusă şi implicarea crescută a NATO în dezvoltarea parteneriatelor Alianţei cu state care împărtăşesc valori similare, precum şi oportunităţile de integrare sporită rezultate în urma Summitului de la Madrid şi rolul central al Mării Negre pentru securitatea transatlantică.

În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la evoluţiile la nivelul Alianţei Nord-Atlantice în ultimii 20 de ani, în directă conexiune cu schimbările profunde la nivelul mediului de securitate internaţional, ce au antrenat numeroase măsuri de adaptare a politicilor şi practicilor Alianţei.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat, de asemenea, faptul că ultimii 20 de ani reprezintă şi o poveste de succes a României în relaţia sa cu NATO, având ca repere Summitul NATO de la Praga, din 2002, la care România a fost invitată să înceapă convorbirile de aderare, şi Summitul NATO de la Madrid, din 2022, ale cărui decizii, mai ales Noul Concept Strategic, dar şi creşterea prezenţei militare a NATO în ţara noastră şi consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră, reflectă toate obiectivele urmărite de România, precizează MAE.

Black Sea and Balkans Security Forum este un eveniment anual organizat de New Strategy Center, care s-a consacrat ca un cadru relevant la nivel naţional şi internaţional pentru dezbaterea şi aprofundarea preocupărilor de politică externă şi de securitate din zona Mării Negre şi a Balcanilor de Vest.

Fiecare ediţie oferă prilejul interacţiunilor de substanţă dintre factori de decizie din aceste domenii, responsabili din cadrul instituţiilor naţionale şi organizaţiilor, experţi, membri ai cercurilor academice şi societăţii civile, formatori de opinie şi oameni de afaceri.

Ediţia din acest an a fost organizată de către New Strategy Center în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, cu sprijinul instituţional al Ministerului Afacerilor Externe şi al Ministerului Apărării Naţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here