Aurescu, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe pe dosarul iranian

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, vineri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, în contextul evoluţiilor recente din Orientul Mijlociu, transmite News.ro.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), ministrul Bogdan Aurescu va lua parte, vineri, la la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe.

Întâlnirea a fost convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate/Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, în contextul evoluţiilor recente din Orientul Mijlociu.

”Miniştrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii şi evaluări cu privire la situaţia din Irak şi vor identifica modalităţi prin care UE poate contribui la detensionarea situaţiei. De asemenea, vor fi abordate succint şi evoluţiile din Libia”, a transmis MAE.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că, ”prin convocarea unui consiliu extraordinar al miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, mâine, la Bruxelles, Uniunea Europeană poate fi parte la găsirea soluţiilor de reducere al tensiunilor şi calmare a situaţiei”.

”România va transmite valorile şi mesajele ferme pe această linie, alături de disponibilitatea de a contribui la soluţii comune constructive. De asemenea, se pot examina căi pentru ca NATO să se implice mai mult în regiune şi în combaterea terorismului. Este, cu siguranţă, nevoie de prevenire a unei spirale a instabilităţii. Cred că şi noi, şi aliaţii noştri, organizaţiile internaţionale relevante, dar şi toate statele din regiune, trebuie să acţionăm în favoarea acestui obiectiv. Calmul şi reluarea dialogului pentru detensionarea situaţiei, alături de respectarea angajamentelor internaţionale asumate, sunt condiţii esenţiale pentru identificarea unor soluţii pe termen lung”, a declarat şeful statului.

Acesta a apreciat că România se coordonează permanent, în cadrul NATO şi UE, precum şi la nivel bilateral cu partenerii săi strategici, în primul rând, sigur, cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce priveşte obiectivele fundamentale de securitate, atât cele naţionale, cât şi cele ale comunităţii transatlantice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here