Donald Trump despre avionul care ar fi fost doborât de o rachetă iraniană: Am suspiciunile mele

Donald Trump

„Am suspiciunile mele”, a spus președintele american Donald Trump despre avionul de pasageri prăbușit în Teheran, care ar fi fost doborât din greșeală, cu o rachetă iraniană.

Președintele american Donald Trump a fost rugat să comenteze declarațiile unui oficial de la Pentagon, potrivit cărora zborul 752 al companiei Ukraine International Airlines (UIA) a fost lovit de un sistem de rachete antiaeriene, cel mai probabil dintr-o eroare. Informațiile sunt confirmate și de un reprezentant al serviciilor americane de informații și un oficial al serviciilor secrete irakiene pentru Newsweek. Acesta a declarat că are „suspiciunile sale” că ceva „groaznic” s-a întâmplat, însă nu a vrut să exprime un punct clar de vedere.

Trump a mai spus că este posibil ca cineva să fi făcut o greșeală și că avionul circula printr-un „cartier periculos”.

Avionul de linie al companiei private Ukraine International Airlines a decolat miercuri de la Teheran către Kiev, după care s-a prăbuşit – două minute mai târziu – omorând toate cele 176 de persoane de la bod, în principal iranieni şi canadieni. Între victime se află 11 ucraineeni, dintre care nouă erau membri ai echipajului.

Cei trei oficiali citați de Newsweek sub condiția anonimatului cred că motivul tragediei aviatice este un sistem de rachete Tor-M1 de fabricație rusească – denumită de NATO „Gauntlet”.

Ucraina a anunțat deja că ia în calcul această ipoteză în investigația pe care o derulează. Șeful consiliului pentru siguranță națională și apărare din Ucraina, Oleksiy Danilov, a adus și el în discuție sistemul Tor-M1. În 2007, Rusia a livrat Iranului 29 de sisteme de rachetă Tor-M1, ca parte a unui contract de armament în valoare de 700 de milioane de dolari.

Pentagonul evaluează incidentul drept unul accidental. Potrivit surselor citate, sistemul de rachete era probabil încă activ după tirurile iraniene asupra celor două baze din Irak care găzduiau soldați americani, Ain al-Assad (vest) şi cea din Erbil (nord), ca răspuns la uciderea generalului Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds, unitatea de elită a Gardinelilor Revoluției.

Contactat de Newsweek, Comandamentul central al SUA (CENTCOM) a refuzat să comenteze acest subiect. Nici Consiliul de Securitate Națională sau Departamentul de Stat nu au vrut să se exprime în legătură cu această ipoteză.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here