Austria, Ungaria şi Serbia se aliază împotriva migraţiei clandestine

Foto: Wikipedia

Austria, Ungaria şi Serbia au semnat la Belgrad un protocol prin care cancelarul austriac Karl Nehammer vrea să împiedice solicitanţi de azil să ceară azil şi prin care vrea să formeze o alianţă cu vecinii săi în acest scop, relatează Euronews, potrivit News.ro.

Documentul a fost semnat în cadrul unui summit găzduit de către preşedintele sârb Aleksandar Vicici cu Nehammer şi premierul ungar Viktor Orban.

”Sistemul de azil al Uniunii Europene (UE) a eşuat”, a declarat presei cancelarul austriac.

”Am ajuns în punctul în care diverse ţări europene caută noi forme de parteneriat în afara a ceea ce este posibil în UE”, a declarat Karl Nehammer.

”Azilul à la carte” trebuie să înceteze, iar ”turismul azilului” trebuie să fie oprit, a subliniat cancelarul austriac.

Austria a semnmat, în cadrul acestui summit, protocolul unui acord cu Serbia ş Ungaria care vizează o consolidare a cooperării între cele trei ţări, cu scopul de a lupta împotriva migraţiei clandestine, terorismului şi crimei organizate.

În document se îndeamnă la o ”despărţire clară” a azilului de migraţie.

Numărul solicitanţilor de azil în Austria s-a triplat faţă de anul trecut, porivit unor date oficiale.

Partidul ÖVP (conservator), încearcă să se poziţioneze ca un critic al migraţiei şi refugiaţilor în perspectiva alegerilor din 2024 – o abordare cu care a obţiniut o victorie în 2017.

Karl Nehammer a salutat acest pact drept un ”parteneriat împotriva expoatării fiinţelor umane” – în pofida faptului că, în realitate, este vorba pur şi simplu despre arestarea persoanelor care încearcă să înceapă o nouă viaţă în UE.

Ruta migraţiei prin Balcanii Occidentali – care traversează Turcia, Bulgaria, Macedonia de Nord şi Serbia – a devenit principala rută a migraţiei către UE.

În septembrie, numărul trecerilor a crescut cu 141% faţă de nivelul din 2021.

UE înregistrează această intensificare pe mai multe fronturi, care provoacă tensiuni între statele membre UE.

Ultimul episod a avut loc între Franţa şi Italia, care se află în prima linie a migraţiei din Africa de Nord.

Roma a interzis debarcarea navei umanitare Ocean Viking în Italia şi a obligat astfel Parisul să primească nava la Toulon.

Schimbările climatice pot duce la niveluri uluitoare de migrație – The Economist

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here