Bâlbe după tragedia de la Constanța: ISU Dobrogea pasează vina către Detașamentul Palas. Ministrul de Interne, furios

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Mihail-Cristian Amarandei, a declarat că autoscara trebuia solicitată imediat după primirea apelului la 112 privind incendiul de la apartamentul situat la etajul şase într-un bloc de pe bulevardul Mamaia, precizând că există neconcordanţe între ceea ce comunică personalul de serviciu din dispecerat şi cei de la Detaşamentul Palas. El a afirmat că, după primele date, ar fi fost o eroare la Detaşamentul Palas.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Mihail-Cristian Amarandei, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că este verificat modul cum s-au desfăşurat operaţiunile de alertare şi de alocare de resurse la incendiul de marţi, în urma căruia o femeie şi-a pierdut viaţa, aruncându-se de la balconul apartamentului său cuprins de flăcări.   

„Verificăm punct cu punct, pas cu pas, cum s-au desfăşurat operaţiunile de alertare, alocare de resurse, organizarea şi desfăşurarea intervenţiei, să vedem acolo sunt acele disfuncţionalităţi care au condus la producerea unor neînţelegeri în ceea ce priveşte modul cum au ajuns la locul intervenţiei forţele alocate. (…) Din păcate, s-au strecurat nişte erori în ceea ce priveşte timpul în care a ajuns la locul intervenţiei autoscara, autoscara fiind o autospecială din cadrul altui detaşament, Detaşamentul Palas. Acesta se află la o distanţă de aproximativ 8-9 kilometri faţă de locul producerii incendiului. Din datele ulterioare s-a constatat că această autospecială a ajuns în jurul orei 9.41 şi nu cum s-a declarat iniţial, 9,27”, a afirmat şeful ISU Dobrogea, citat de News.ro.

Întrebat când a plecat autoscara din Detaşamentul Palas, Amarandei a declarat: „Din înregistrările pe care le avem, ora 9.30 este momentul în care autospeciala a plecat şi 9.39 momentul când a trecut prin faţa inspectoratului.(…) La intersecţia străzii Mircea cel Bătrân cu bulevardul Mamaia se crease un ambuteiaj şi autospeciala nu a avut pe unde să treacă. În acest sens a fost solicitat şi sprijinul unui echipaj de poliţie pentru a asigura defluirea”

De asemenea, întrebat dacă a fost solicitată autoscara după ce femeia a căzut de la etaj, Amarandei a afirmat: „Aceste aspecte le verificăm acum. În mod normal, autoscara trebuia solicitată după primirea apelului şi după ce erau alertate echipajele de la Detaşamentul Fripis. (…) Există o neconcordanţă între ceea ce comunică personalul de serviciu din dispecerat şi ceea ce ne comunică personalul de serviciu de la Detaşamentul Palas. Momentul anunţării din dispecerat este ora 9 şi 17 minute, timpul până când echipajul a fost alertat nu este explicat de personalul de serviciu de la Detaşamentul Palas. Acum încă suntem în cercetare, atât comisia constituită la nivelul inspectoratului, cât şi comisia venită de la IGSU. (…) Credem că a fost o eroare la Detaşamentul Palas”

„În perioada următoare vor mai fi achiziţionate câteva autospeciale”

Amarandei a mai precizat că autoscara trebuia trimisă la locul incendiului în cel mai scurt timp.  

„În mod normal, având în vedere datele preliminare, autospeciala de lucru la înălţime trebuia trimisă în timpul cel mai scurt. La momentul respectiv am alertat echipaje de care dispuneam la acel moment la nivelul municipiului Constanţa”, a afirmat Amarandei. 

Întrebat dacă femeia ar fi putut fi salvată dacă procedura ar fi fost respectată, şeful ISU Dobrogea a răspuns: „E greu să fac o asemenea supoziţie în momentul de faţă. Având în vedere momentul desprinderii victimei de balconul locuinţei, e la limită în ceea ce priveşte ajungerea forţelor de intervenţie la locul respectiv. Trebuie precizat că acea autoscară, în momentul ajungerii la locul intervenţiei, e nevoie de câteva manevre suplimentare pentru calare şi ridicarea pachetului de scări. Trebuie luat în calcul şi locul în care trebuia amplasată, obstacolele pe care le întâlneşte pentru ca să poată să ajungă exact în faţa balconului apartamentului”.  

Şeful ISU a menţionat că, miercuri dimineaţă, la Detaşamentul Fripis a fost relocată autoscara de la Cernavodă, iar dacă acolo va fi nevoie va merge cea de la Medgidia. Amarandei a menţionat că autoscara Detaşamentului Fripis este defectă de un an şi că nu mai funcţionează instalaţia specială care acţionează pachetul de scări.  

El s-a referit şi la faptul că nu există saltele gonflabile în dotarea ISU Dobrogea.  

„Astfel de echipamente nu sunt în dotarea inspectoratului. Au fost anumite discuţii privind ofertele prezentate de anumiţi producători”, a explicat Amarandei. 

Întrebat dacă la ISU Dobrogea sunt echipamente noi nefolosite, Amarandei a răspuns: „Sunt containere de suport logistic care cuprind elemente moderne de lucru şi de intervenţie în condiţii deosebite, în medii ostile vieţii, în situaţii în care viaţa persoanelor este pusă în pericol, mijloace de tăiere, de depărtare, de susţinere. (…) În perioada următoare vor mai fi achiziţionate câteva autospeciale de lucru la înălţime şi cred că în urma situaţiei create şi a analizei pe care o vom înainta către IGSU, vor mai fi alocate astfel de autospeciale”

El a fost întrebat şi dacă este o persoană bănuită că a realizat o eroare de comunicare în momentul primirii apelului la 112.   

„Este vorba de personalul de serviciu de la Detaşamentul Palas care este direct implicat în ceea ce priveşte recepţionarea mesajelor de alertare şi modul în care a fost direcţionat echipajul de pe autoscară. Personalul este format din trei cadre. (…) Trebuie văzută latura în care se încadrează faptelor săvârşite, iar apoi vedem care vor fi măsurile”, a precizat şeful ISU Dobrogea. 

Bode: „Este inadmisibil ca inspectoratele pentru situaţii de urgenţă să nu fie dotate cu o astfel de pernă pneumatică”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, miercuri, că „este inadmisibil” ca inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă să nu fie dotate cu perne pneumatice, echipament care ar fi putut salva viaţa femeii care s-a aruncat de la balcon, la Constanţa, după ce apartamentul i-a fost cuprins de flăcări.

„Sunt doar patru la nivel naţional”, a afirmat Bode, spunând că a cerut Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă să prezinte o evaluare privind achiziţia acestor echipamente, iar costurile „sunt foarte mici”, aproximativ 40.000 de euro pe bucată. Bode a menţionat că şeful DSU, Raed Arafat, „va da explicaţii publice de ce anume nu au achiziţionat aceste perne pneumatice până în acest moment”.

Declarațiile lui Lucian Bode:

  • Din punctul meu de vedere, este inadmisibil ca inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă să nu fie dotate cu o astfel de pernă pneumatică. Astăzi i-am chemat pe cei de la DSU să-mi prezinte o evaluare ce ar însemna să achiziţionăm un astfel de echipament pentru fiecare inspectorat judeţean. Costurile sunt foarte mici, vorbim de aproximativ 40.000 de euro per bucată.
  • Nu, este foarte simplu: sunt doar patru, sunt patru la nivel naţional.
  • Este inadmisibil şi le-am spus colegilor de la DSU să demareze de urgenţă achiziţia acestor echipamente absolut necesare, iată, în astfel de situaţii tragice.
  • Am văzut prima comunicare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, după care a venit altă comunicare, timpii… Există aceste neconcordanţe în ceea ce priveşte timpii, ancheta le va lămuri.
  • S-a deschis şi o anchetă penală şi vor trebui să dea explicaţii toţi cei care au avut responsabilitatea să comunice exact cum au procedat şi să trimită în timp – când spun în timp, spun să ajungă la faţa locului pentru a salva persoana aflată în apartament, un destin tragic, când ne gândim că persoana respectivă era deja salvată, ieşise pe hol şi s-a întors să-şi ia un laptop.
  • Dânsul (Raed Arafat – n.r.) va da explicaţii publice de ce anume nu au achiziţionat aceste perne pneumatice până în acest moment.
  • Eu le-am cerut să se găsească soluţii, dacă se poate să achiziţionăm aceste saltele penumatice din fonduri europene. Avem această posibilitate, dar în câteva zile vom lămuri din ce fonduri, câte anume achiziţionăm, care sunt costurile, deci ne dorim ca acest lucru să se clarifice cât mai repede.

Un puternic incendiu a izbucnit, marţi dimineaţă, la un bloc de pe bulevardul Mamaia din Constanţa, acolo deplasându-se mai multe echipaje de pompieri şi ambulanţe. ISU Dobrogea a transmis că apelul la 112 a fost preluat de dispecer la ora 9.14, iar un minut mai târziu au fost alertate simultan o ambulanţă SMURD tip B2, două autospeciale de stingere şi o autoscară.

ISU Dobrogea a susţinut că autoscara a ajuns la locul intervenţiei la ora 09.27, distanţa parcursă fiind de opt kilometri, iar femeia s-a desprins de la balcon la 09.25. O filmare de pe o cameră de bord arată că autoscara a ajuns la locul incendiului la ora 09.40 şi nu la 09.27, cum informase iniţial Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea.

După ce femeia în vârstă de 56 de ani a sărit de la balcon, cadrele medicale au aplicat protocolul de resuscitare, dar nu au reuşit să o salveze. 

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au anunţat că în acest caz a fost deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. De asemenea, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a transmis că a fost constituită o comisie de verificare care se va deplasa la Constanţa. Pe fir au intrat și procurorii Parchetului Militar.

1 COMENTARIU

  1. Dle ministru, întrebați-l pe raed cum e cu ISU??…ar trebui arestat pentru aceasta crimă, da crima făcută cu bună știință de acest dobitoc…cat ii mai permiteți acestui agent arab să-și bată joc de țara noastră??.
    E posibil ca individul ăsta să lucreze cu vechile structuri comuniste ,cu oamenii lui iliescu ,cu activiștii, cu securiștii ceausisti…în facultate umbla cu valută, ci miliția…aveai nevoie de țigări,cafea,valută de duceau la arab….întrebați colegii de facultate….cam cine era acest criminal…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here