BBC: ”Descoperire majoră” în lupta cu Covid-19: Dexametazona

Dexametazona – un medicament ieftin şi larg disponibil – poate salva viaţa pacienţilor grav bolnavi de Covid-19, relatează BBC News, care consideră acest tratament cu steroizi în doză mică drept o descoperire majoră în lupta împotriva SARS-Cov-2.

BBC citează un studiu clinic realizat de o echipă de specialiști britanici conduși de Martin Landray (Universitatea Oxford).

Dexametazona a redus riscul morţii cu o treime la pacienţii „ventilaţi” şi cu o cincime la cei cărora li se administrează oxigen.

Medicamentul a fost inclus în cel mai mare test clinic cu medicamente existente în vederea găsirii unui tratament împotriva Covid-19.

Cercetătorii estimează că, dacă medicamentul ar fi fost folosit în Regatul Unit de la începutul epidemiei covid-19, ar fi salvat până la 5.000 de vieţi.

Studiul clinic realizat de o echipă de la Oxford University a furnizat medicamentul unui grup de circa 2.000 de pacienți spitalizați și a comparat rezultatele cu un grup martor de 4.000 de pacienți care nu au primit acest tratament.

Având în vedere faptul că este ieftin, el poate fi folosit și în ţări sărace, afectate de pandemie, comentează BBC.

Costul zilnic al tratamentului este de 5,4 lire sterline.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here