Firma ”băieților deștepți” din energie, Energy Holding, unul dintre cei mai importanți traderi și furnizori de energie electrică din România până în urmă cu câțiva ani, a intrat în faliment, anunță Profit.ro. Cu afaceri anuale de mai multe sute de milioane de lei, unul dintre principalii foști beneficiari de contracte avantajoase de achiziție de curent electric de la producătorul hidro, controlat de stat, Hidroelectrica, Energy Holding intrase în insolvență în 2017.

Firma a intrat în atenția opiniei publice în 2007, când președintele Traian Băsescu l-a acuzat pe premierul Călin Popescu Tăriceanu că susține afacerile „băiatului deștept” Bogdan Buzăianu, cetățean elvețian și fin al fostului ministru PDSR al Economiei Dan Ioan Popescu.

În prezent, Energy Holding se află din nou „sub reflectoare”, după ce DNA a anunțat că omul de afaceri Radu Budeanu, fondatorul publicațiilor ”Ciao!” și al ”Cancan” și nou proprietar al publicației ”Gândul”, a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, în dosarul Hidroelectrica, în care Elena Udrea este acuzată că a acceptat promisiunea făcută de Bogdan Buzăianu, prin intermediari, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a interveni pe lângă factori de decizie din Ministerul Economiei și din Hidroelectrica pentru menținerea în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată) a contractelor pe care societatea lui Buzăianu le încheiase deja.

În vara – toamna anului 2011, inculpatul i-ar fi transmis ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea dată promisiunea unui om de afaceri de a-i oferi suma de 5.000.000 de dolari pentru ca demnitarul să-și exercite influența în vederea menținerii, în parametrii deja negociați (preț și cantitate de energie furnizată), a contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu SC Hidroelectrica SA. În același context, în perioada noiembrie 2011- februarie 2012, inculpatul B.R.I., printr-un intermediar, ar fi predat fostului ministru suma de 3.800.000 dolari, pusă la dispoziție de omul de afaceri”, a precizat DNA, consemnând starea de fapt care rezultă din acordul de recunoaștere a vinovăției.

Energy Holding a intrat în insolvență la cererea sa în mai 2017, la câteva luni după ce pierduse procesul în care solicita despăgubiri de un sfert de miliard de euro de la Hidroelectrica pentru rezilierea contractului de vânzare de energie încheiat inițial în 2004 și care, potrivit administratorului judiciar al companiei de stat din perioada insolvenței, a provocat Hidroelectrica pierderi de peste 1,4 miliarde lei în perioada 2006-2012, din cauza prețului de vânzare sub costuri și a altor clauze dezavantajoase.

De altfel, după cum a relatat Profit.ro la acel moment, Energy Holding a afirmat oficial că principala cauză a intrării sale în insolvență a fost chiar rezilierea unilaterală a contractului cu Hidroelectrica. Energy Holding a raportat pierderi în fiecare din anii intervalului 2011-2015, suma totală a acestora ridicându-se la peste 249 milioane lei, cea mai mare fiind consemnată în 2012, anul rezilierii contractului cu Hidroelectrica – peste 156 milioane lei. În anii anteriori, cu profit, cel mai mare câștig net a fost raportat în 2008, de aproape 90 milioane lei.

Bogdan Buzăianu a înființat compania Energy Holding în anul 2000. Aceasta a fost preluată în 2006 de către banca elvețiană Societe Bancaire Privee (SBP) cu sediul în Geneva. Din 2009, acționar majoritar a devenit firma BV Marken Investment & Trading MIT, înregistrată în Olanda, cu 95% din acțiuni. În 2013, firma cipriotă Energy Holding Cyprus Limited, cu beneficiari reali necunoscuți și care deținea până atunci 5% din capitalul Energy Holding, a ajuns acționar majoritar, cu peste 99% din titluri, printr-o majorare de capital constând în convertirea în acțiuni a unei creanțe de aproape 48 milioane dolari asupra Energy Holding. Energy Holding Cyprus Limited este și cel mai mare creditor al subsidiarei sale românești, cu o creanță de 14,84 milioane lei.

ANAF are de recuperat circa 13 milioane lei, reprezentând în principal amenda aplicată de către Consiliul Concurenței celor de la Energy Holding în 2015, pentru participarea, alături de alte firme, la o „înțelegere anticoncurențială unică și continuă, constând în limitarea comercializării de energie electrică pentru alți furnizori de energie electrică și/sau alți consumatori eligibili din România, precum și în limitarea altor producători în a comercializa către partenerii contractuali ai Hidroelectrica”. Creanța ar putea deveni certă doar de anul viitor cel mai devreme, când a fost stabilit primul termen de judecată la recursul înaintat de Energy Holding la sentința Curții de Apel București din 2017, de respingere a solicitării companiei de anulare a amenzii. Printre creditori se mai numără fratele lui Bogdan Buzăianu, Constantin Mihail Buzăianu, cu o creanță salarială de peste 168.000 lei, dar și Selectra Ltd., o firmă reprezentată la un moment dat de soția acestuia, Anișoara Buzăianu, cumnata lui Bogdan Buzăianu, cu o creanță de 7,33 milioane lei.

În toamna anului trecut, Energy Holding a elaborat și depus la instanță un plan de reorganizare prin care pretindea că își va plăti integral datoriile de 42,41 milioane lei, față de toate categoriile de creditori, din veniturile rezultate din exploatarea comercială a unei balastiere care ar fi urmat să fie operată pe un teren al companiei din Sărdănești, județul Gorj. Potrivit sursei citate, valoarea de piață a balastierei ar fi fost evaluată la aproape 60 milioane lei, avându-se în vedere exploatarea de nisip și pietriș din fosta albie a râului Jiu. Planul prevede că, în al treilea și ultimul an de reorganizare, această activitate va ajunge la venituri din exploatare de peste 49 milioane lei. Detaliile sunt disponibile la finalul acestui articol. Numai că, pe 20 iulie, instanța de judecată a respins planul de reorganizare al Energy Holding și a dispus intrarea în faliment a companiei. Motivul a fost acela că, potrivit prevederilor Legii insolvenței, asociatul unic Energy Holding Cyprus Limited, care este și principalul creditor al firmei, nu ar fi avut dreptul să voteze în adunarea creditorilor care a aprobat planul de reorganizare, iar în absența votului acestuia planul ar fi fost respins. Interesant este că, încă din 2007, de când Băsescu l-a acuzat pe Tăriceanu că face jocurile „băieților deștepți din energie”, categorie în care era inclus și Buzăianu, Energy Holding a început să promită că va investi sute de milioane de euro în construirea unei termocentrale pe lignit în județul Gorj, chiar la Sărdănești, locația balastierei menționate în planul de reorganizare respins elaborat în 2019. Promisiunea, niciodată materializată, a fost preluată și promovată ulterior de către Corneliu Vișoianu, candidat al PDL în Gorj la alegerile parlamentare din 2008, fost consilier la Energy Holding și care a ajuns ulterior consilier al premierului Victor Ponta, dar și de către președintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, Marin Condescu.

În septembrie 2016, compania Energy Holding a fost pusă sub acuzare, de procurorii Parchetului Curții de Apel București, pentru delapidare și evaziune fiscală, printre acuzații fiind și achiziția de terenuri la prețuri supraevaluate de la omul de afaceri Said Baaklini și de la o altă persoană, într-un dosar deschis inițial în 2014. Printre acestea se număra și terenul din Sărdănești, de 75 de hectare, pe care se promitea inițial o termocentrală, iar mai recent o balastieră. Dosarul se află încă în faza de cercetare. Cu o lună înainte, în august 2016, ANAF a instituit sechestru asupra mai multor bunuri ale companiei, respectiv un avion de tip business jet marca Bombardier Challenger CL-600 estimat la 27,4 milioane lei (circa 6 milioane euro), o șalupă sport Gladiator 36T (estimată la circa 690.000 lei), precum și trei autoturisme, mărcile Mercedez Benz (an fabricație 2011, estimat la 478.409 lei), Skoda Superb (2012, 115.387 lei) și Skoda Octavia (2012, 70.700 lei). În toamna anului trecut, atât Curtea de Conturi, cât și producătorul hidro însuși, au cerut redeschiderea unui alt dosar penal al „băieților deștepți din energie” care beneficiaseră de energie ieftină de la Hidroelectrica, clasat în vară, însă solicitările le-au fost respinse în instanță, în decembrie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here