BCE a majorat dobânda de referinţă şi anunță o majorare și în martie

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază, şi a anunţat că intenţionează să majoreze ratele dobânzilor cu încă 50 puncte de bază în cadrul şedinţei sale de politică monetară din luna martie, transmite Reuters, citată de Agerpres.

„Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,00%, 3,25% şi, respectiv, 2,50% începând cu data de 8 februarie 2023”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Şi mai important, BCE a anunţat că luna următoare va adopta o nouă majorare a costului creditului, tot cu 50 de puncte de bază.

„Având în vedere presiunile inflaţioniste la nivelul inflaţiei de bază, Consiliul guvernatorilor intenţionează să majoreze ratele dobânzilor cu încă 50 puncte de bază în cadrul şedinţei sale de politică monetară din luna martie şi va evalua apoi traiectoria ulterioară a politicii sale monetare”, a informat BCE.

În ultimele luni, instituţia de la Frankfurt a majorat dobânda de politică monetară într-un ritm record pentru a combate o inflaţie ridicată în zona euro, consecinţa unor factori precum relansarea activităţii economice după pandemia de COVID-19 dar şi a crizei energetice care a urmat după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Tot joi, Banca Angliei a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază, până la 4%, cel mai ridicat nivel de după 2008, pentru a contracara o inflaţie care a trecut de 10% în Marea Britanie.

În schimb, miercuri Rezerva Federală americană a majorat dobânda de referinţă cu doar 25 de puncte de bază şi a anunţat că a trecut de momentul critic în lupta contra inflaţiei. „Putem spune acum, pentru prima dată, că procesul dezinflaţionist a început. Acesta este un lucru bun”, a declarat preşedintele Fed, Jerome Powell, la finalul reuniunii de politică monetară.

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:45 (ora Europei Centrale), ocazie cu care şeful BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here