Benjamin Netanyahu: Nu există o „catastrofă umanitară” la Rafah

Sursa: Facebook

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a apreciat miercuri că Israelul a evitat „catastrofa umanitară” de care comunitatea internaţională se teme că s-ar putea produce la Rafah, oraş din extremitatea sudică a Fâşiei Gaza care găzduieşte 1,4 milioane de oameni şi de o săptămână face obiectul unei operaţiuni militare israeliene, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Pentru moment aproape o jumătate de milion de persoane au evacuat zona de lupte din Rafah. Catastrofa umanitară de care s-a vorbit nu s-a produs şi nu se va produce”, a asigurat Netanyahu într-un comunicat, adăugând că forţele israeliene „luptă de-a lungul Fâşiei Gaza (…) evacuând totodată populaţia civilă şi îndeplinindu-şi obligaţiile de a răspunde nevoilor umanitare ale acesteia”.

Armata israeliană a intrat în Rafah cu tancuri pe 7 mai, iar de atunci, punctul de trecere a frontierei dintre Fâşia Gaza şi Egipt a rămas închis, deşi este crucial pentru convoaiele care transportă ajutoare pentru o populaţie ameninţată de foamete în Gaza, conform ONU.

Operaţiunea militară israeliană de la Rafah „duce la mai multe strămutări, risc de foamete şi suferinţă umană”, a deplâns Uniunea Europeană într-un mesaj publicat miercuri în care a cerut Israelului să „înceteze imediat” această operaţiune, pentru că în caz contrar relaţia sa cu UE ar putea fi pusă la încercare.

Benjamin Netanyahu a subliniat totodată miercuri, după o şedinţă a cabinetului său, că guvernul israelian nu va „recompensa îngrozitorul masacru din 7 octombrie”, justificând astfel respingerea de către executiv a recomandării adoptate săptămâna trecută de Adunarea generală a ONU, care a cerut aderarea Palestinei ca stat cu drepturi depline în organizaţie.

„Nu le vom permite crearea unui stat terorist din care vor putea să ne atace în forţă”, a adăugat Netanyahu, insistând că nici Adunarea generală a ONU şi nicio altă organizaţie nu pot împiedica Israelul să-şi exercite dreptul la autoapărare, a consemnat dpa.

Rezoluţia ONU „nu va constitui baza unor viitoare negocieri şi nu contribuie la o soluţie paşnică”, a mai declarat premierul israelian.

La opt luni de la începerea războiului, pe 7 octombrie anul trecut, după atacul fără precedent pe teritoriul israelian al mişcării islamiste palestiniene Hamas, 35.233 de persoane au murit în Fâşia Gaza, majoritatea civili, potrivit celui mai nou bilanţ al Ministerului Sănătăţii al Hamas. Atacul de la 7 octombrie al comandourilor Hamas infiltrate din Gaza în sudul Israelului s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, majoritatea civili, conform unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene. Peste 250 de persoane au fost răpite în timpul atacului şi 128 rămân captive în Gaza, dintre care se crede că 36 au murit, potrivit armatei.

Mitul axei de rezistență. Limitele, greșelile și scenetele Iranului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here