Biden, avans în fața lui Trump în 4 state americane importante. „Swing states” sunt cele care decid, de regulă, soarta scrutinului

Joe Biden conduce în fața lui Donald Trump, în cursa prezidențială, în patru dintre cele mai importante state „swing”, se arată într-un sondaj citat de The New York Times. Avantajul candidatului democrat vine dintr-un nucleu electoral neașteptat, unul care nu a votat la alegerile precedente.

Candidatul Partidului Democrat are un avans în următoarele state: Arizona (Biden: 49%, Trump: 43%), Florida (Biden: 47%, Trump: 44%), Pennsylvania (Biden: 49%, Trump: 43%), Wisconsin (Biden:52%, Trump: 41%).

„Swing states” sunt acele state americane cu o populaţie însemnată şi care oscilează între republicani şi democraţi. Acestea sunt principalele „câmpuri de luptă” pentru candidaţi şi decid, de regulă, soarta scrutinului.

Preşedintele republican în exerciţiu participă duminică – cu două zile înainte de alegeri – la cinci mitinguri în tot atâtea state-cheie, iar Joe Biden îşi concentrează finalul campaniei asupra Pennsylvaniei.

Un semn al tensiunii care domneşte în ţară, odată cu apropierea scrutinului, magazinele din mai multe oraşe americane – inclusiv la New York şi Washington – se baricadează de frica unor manifestaţii care ar putea degenera.

În cazul unei curse strânse şi unei întârzieri a rezultatelor, unii se tem că susţinători ai celor doi candidaţi ar putea să iasă în stradă pentru a cere ca adversarul să abandoneze.

„Va exista dezordine în ţara noastră”, a prezis sâmbătă Donald Trump.

El a refuzat în mai multe rânduri să spună în mod clar dacă va ceda puterea paşnic, în cazul unei înfrângeri la 3 noiembrie.

CNN a dezvăluit sâmbătă că mai mulţi oficiali de la Casa Albă colaborează de mai multe luni – potrivit tradiţiei – cu echipa lui Biden în vederea unui eventual transfer al puterii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here