Bill și Melinda Gates , doi dintre cei mai bogați oameni din lume, care au remodelat filantropia și sănătatea publică cu averea pe care domnul Gates a făcut-o ca cofondator al Microsoft, au declarat luni că divorțează, scrie The New York Times.

Timp de decenii, Bill și Melinda Gates au reprezentat forțe puternice pe scena mondială, vasta contribuție caritabilă oferindu-le accesul la cele mai înalte niveluri de guvernare, la afaceri și la sectorul nonprofit. Fundația Bill și Melinda Gates, cu o dotare de aproximativ 50 de miliarde de dolari, a avut o influență imensă în domenii precum sănătatea globală, în educația timpurie și a făcut pași mari în reducerea deceselor cauzate de malarie și de alte boli infecțioase. În ultimul an, cuplul a fost mai vizibil, comentând în mod regulat lupta mondială împotriva Covid-19, deoarece fundația lor a cheltuit peste 1 miliard de dolari pentru combaterea pandemiei.

După o multă reflecție și multă muncă la relația noastră, am luat decizia de a pune capăt căsătoriei noastre”, au spus Bill și Melinda Gates, într-o declarație postată pe Twitter .

Au continuat spunând că „au construit o fundație care funcționează în toată lumea pentru a permite tuturor oamenilor să ducă vieți sănătoase și productive” și că vor „continua să împărtășească credința în acea misiune”, dar „nu mai cred că pot crește împreună ca un cuplu în următoarea fază a vieții.

Fundația a declarat într-un comunicat că domnul și doamna Gates vor rămâne copreședinți și administratori și că nu se așteptau modificări la organizație.

Vor continua să lucreze împreună pentru a modela și aproba strategiile fundației, vor pleda pentru problemele fundației și vor stabili direcția generală a organizației”, se spune în declarație.

The Gateses cu pacienții dintr-un studiu de vaccin împotriva malariei din Mozambic în 2003.
The Gateses cu pacienții dintr-un studiu referitor la un vaccin împotriva malariei din Mozambic în 2003. Jon Hrusa / EPA / Shutterstock. Sursa foto: The New York Times

Chiar și așa, divorțul va crea noi întrebări despre soarta averii Gates, din care, o mare parte, nu a fost încă donată Fundației Gates. Bill Gates, 65 de ani, care a cofondat Microsoft, este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere în valoare de aproximativ 124 miliarde de dolari, potrivit Forbes

Bill și Melinda Gates sunt căsătoriți de 27 de ani și au trei copii, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani.

Fundația Gates este cea mai importantă și influentă entitate filantropică din lume astăzi”, a spus Rob Reich, profesor de științe politice la Universitatea Stanford. „Divorțul poate avea repercusiuni uriașe pentru fundație și pentru munca sa pe tot globul.”

Cu 1.600 de membri ai personalului, în birouri din întreaga lume, Fundația Gates acordă aproximativ 5 miliarde de dolari în fiecare an în domenii precum sănătatea publică globală și dezvoltarea. De-a lungul a peste două decenii, fundația a cheltuit miliarde pentru a asigura vaccinuri în țările în curs de dezvoltare, colaborând cu directori farmaceutici pentru a transforma piața.

Fundația și-a valorificat expertiza și relațiile pentru a juca un rol semnificativ în formularea răspunsului global la pandemie, investind în faze incipiente în candidații la vaccin și ajutând la formarea Covax , inițiativa globală care organizează achiziționarea de vaccinuri pentru 92 de țări sărace și zeci de alte națiuni.

Domnul și doamna Gates au fost lăudați pentru eforturile lor, dar fundația a primit, de asemenea, și critici pentru că a lucrat pentru a proteja drepturile de proprietate intelectuală ale companiilor private. Acest lucru a ieșit acum la iveală mai mult decât oricând, deoarece multe guverne naționale au făcut presiuni pentru accesul deschis la vaccinurile Covid pentru a pune capăt pandemiei.

Bill și Melinda Gates au ajutat la înflorirea marii filantropii în forma sa actuală”, a spus David Callahan, fondatorul site-ului Inside Philanthropy . „Totul a fost supradimensionat”.

Un fost membru al personalului care a lucrat cu ambii soți Gates a spus că persoanele de pe orbita fundației își trimiteau mesaje prin e-mail și își trimiteau reciproc vestea după ce au aflat știrea despre despărțirea soților Gates, încercând să afle ce s-a întâmplat și ce ar putea însemna pentru fundație. Concluzia a fost că va fi bine deocamdată, a spus un fost membru al personalului, dar au existat întrebări cu privire la efectul acestei rupturi – în funcție de cât de amiabil este divorțul și de modul în care lucrează împreună în viitor, când va veni timpul pentru a revizui strategiile și planurile de viitor.

Deși este evident un moment dificil de schimbare personală pentru co-președinții noștri, împreună m-au asigurat de angajamentul lor continuu față de fundație că au muncit atât de mult pentru a construi împreună în ultimii 20 de ani”, a declarat șeful executiv al fundației, Mark Suzman, într-un e-mail pentru angajați, trimis luni.

El a descris „unele ajustări pe termen scurt ale programelor lor”, dar a spus că ambii vor continua să participe la întâlniri în interiorul și în afara fundației și vor vorbi cu personalul, direct, la viitoarea întâlnire anuală a angajaților.

Warren Buffett, drept, a anunțat în 2006 că intenționează să dea cea mai mare parte a averii sale Fundației Bill și Melinda Gates.
Warren Buffett, dreapta, a anunțat în 2006 că intenționează să dea cea mai mare parte a averii sale Fundației Bill și Melinda Gates.Credit…Keith Meyers / The New York Times

În timp ce soții Gates nu au furnizat detalii despre modul în care și-ar structura finanțele, se crede că au un acord prenupțial.

Bill și Melinda Gates sunt cei mai mari proprietari de terenuri agricole din America și au investiții vaste. Cascade Investment administrează averea personală a domnului Gates, care deține participații mari în lanțul hotelier Four Seasons, în Canadian National Railway și în AutoNation, cel mai mare lanț de reprezentanțe auto din țară, printre alte companii. 

Casele și proprietățile familiei includ, printre altele, un conac de 66.000 de metri pătrați în statul Washington. Acesta cuprinde o cameră cu trambulină, o sală de ecranare și o bibliotecă multiroom, plină cu documente și vestigii rare.

Domnul Callahan a declarat că doamna Gates, în vârstă de 56 de ani, ar putea avea și mai multă influență în anii următori.

Ea are deja propria sa firmă, Pivotal Ventures, pe care a folosit-o pentru a investi în probleme legate de abilitarea economică a femeilor. (Domnul Gates are propriul său birou privat, Gates Ventures, pentru că urmărește interese în afara fundației). Dacă ar primi o parte din participațiile Microsoft ale lui Bill Gates, Melinda ar putea să înființeze o nouă fundație sau să facă donații directe către alte cauze pe care le susține.

Ne putem imagina că Melinda Gates este ea singură un donator mult mai progresist”, a spus Callahan. „Va fi o forță majoră în filantropie în deceniile următoare.”

În 2019, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, și soția sa, MacKenzie Scott, au divorțat. Doamna Scott a primit acțiuni Amazon în valoare de 36 de miliarde de dolari la momentul respectiv și s-a apucat imediat să ofere miliarde de dolari subvenții directe către o varietate de organizații progresiste.

Domnul Gates s-a retras recent de la unele dintre activitățile sale de afaceri. Anul trecut, a părăsit consiliul de administrație al Microsoft, precum și consiliul de administrație al Berkshire Hathaway, conglomeratul condus de prietenul său apropiat Warren Buffett.

Buffett a donat miliarde de dolari Fundației Gates de-a lungul anilor și s-a angajat să lase majoritatea averii sale fundației când va muri. În 2010, domnul Buffett și Gateses au creat Giving Pledge , un efort de a determina indivizii bogați să se angajeze să doneze majoritatea banilor lor pentru cauze caritabile.

Domnul și doamna Gates s-au confruntat cu erodarea relației lor în ultimii ani, au spus două persoane apropiate. Au fost de mai multe ori în punctul în care relația lor s-a apropiat de prăbușire, dar au lucrat pentru a o menține, au spus apropiații. Domnul Gates a decis să renunțe în parte la consiliile Microsoft și Berkshire Hathaway, pentru a putea petrece mai mult timp cu familia sa, au spus acești oameni.

Când avea probleme în luarea deciziei cu privire la căsătorie, era incredibil de clar că nu era vorba despre mine, ci era vorba despre „pot obține un echilibru între viața profesională și cea de familie?”, a spus doamna Gates într-un interviu în 2019 în The Sunday Times din Londra. „Și, crede-mă, îmi aduc aminte de câteva zile care au fost incredibil de grele în căsnicia noastră, în care gândeam:„ Pot să fac asta? ”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here