Biserica Catolică, în pragul unui scandal sexual uriaș. Un raport intern al Vaticanului aruncă lumină asupra unor abuzuri mușamalizate pe durata a zeci de ani

Foto: Pixabay

Biserica Catolică este la un pas de un scandal uriaș, după apariția unui raport interne al Vaticanului.

Ținut până acum secret, raportul de 460 de pagini arată că înalţi prelaţi și suverani pontifi au minimalizat sau au respins informațiile primite în legătură cu abuzurile sexuale ale unui fost cardinal.

Este vorba de Theodore McCarrick (90 de ani), fost arhiepiscop de Washington. Acesta a fost acuzat că ar fi agresat sau ar fi avut relații intime cu mai mulți seminariști de-a lungul a zeci de ani. Şi a fost caterisit anul trecut, în urma anchetei interne.

Situația i-ar fi fost adusă la cunoștință Papei Ioan Paul al II-lea, care nu a considerat-o adevărată, dar și Papei Benedict al 16-lea și Papei Francisc. Cel din urmă a hotărât să lanseze o investigație internă anul trecut.

Acuzațiile îndreptate spre McCarrick coboară în trecut până în anii 1970, când fostul arhiepiscop a abuzat sexual un adolescent.

O tăcere de sute de mii de dolari

Fostul arhiepiscop emerit de Washington, primul cardinal caterisit în urma unui scandal de pedofilie ce a afectat Biserica Catolică, a fost mult timp o personalitate influentă, care a strâns fonduri americane pentru Sfântul Scaun.

Potrivit The Washington Post, care cita foşti lideri religioşi şi consultase arhivele acelor tranzacţii financiare, Theodore McCarrick a plătit începând din 2001 peste 600.000 de dolari unor preoţi, angajaţi ai Vaticanului şi unor consilieri ai papei Ioan Paul al II-lea şi ai papei Benedict al XVI-lea.

Mai mulţi dintre acei destinatari, al căror număr depăşeşte pragul de 100, erau în mod direct însărcinaţi cu anchetarea acuzaţiilor de agresiune sexuală formulate împotriva lui Theodore McCarrick, precizează cotidianul american.

La Washington, prelatul dispunea de un fond special din care ridica diverse sume, pe care le distribuia apoi fără a fi controlat.

Papa Ioan Paul al II-lea ar fi primit astfel 90.000 de dolari, în timp ce Benedict al XVI-lea ar fi primit 291.000 de dolari.

Este posibil ca aceste sume să fi fost donate unor asociaţii de caritate, precizează The Washington Post.

Cadourile „nu au influenţat niciodată deciziile cardinalului în calitatea sa de membru al Sfântului Scaun”, a declarat la vremea respectivă un purtător de cuvânt al cardinalului Leonardo Sandri, care a primit 6.500 de dolari din partea lui Theodore McCarrick în anii 2000.

În august 2018, arhiepiscopul italian Carlo Maria Vigano a declanşat o veritabilă „bombă mediatică” atunci când l-a acuzat pe papa Francisc că a păstrat prea mult tăcerea asupra comportamentului de prădător sexual al cardinalului McCarrick, demis din funcţie cu câteva săptămâni mai devreme în urma unor acuzaţii de agresiune sexuală.

Casa de pe plajă

McCarrick a fost arhiepiscop de Washington între 2001 și 2006.

Raportul recent constată că Papa Ioan Paul al II-lea, care a murit în 2005, a fost informat despre abuzurile arhiepiscopului, dar a ales să se încreadă în episcopii americani, care au mușamalizat cazul, și pe însuși McCarrick, care a negat totul.

De asemenea, în document se mai arată și că Papa Benedict al XVI-lea, care a renunțat la scaunul papal în 2013, a respins probabil ideea unei anchete deoarece nu au existat „acuzații credibile de abuz asupra copiilor”.

Raportul recunoaște că, retrospectiv, investigațiile Vaticanului asupra acuzațiilor aduse lui McCarrick au fost de o „natură limitată”.

În iulie 2018, McCarrick a devenit prima persoană care a demisionat din funcția de cardinal din ultimii 91 de ani. Nu se mai întâmplase asta din 1927.

McCarrick se numără printre sute de membri ai clerului acuzați de abuzuri sexuale asupra copiilor de-a lungul mai multor decenii.

„Publicăm raportul cu întristare pentru rănile pe care aceste evenimente le-au cauzat victimelor, familiilor acestora, Bisericii din Statele Unite și Bisericii universale”, a declarat secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, potrivit BBC.

În 1970, McCarrick era preot în New York. Acuzațiile la adresa acestuia au fost făcute publice de actualul arhiepiscop de New York, cardinalul Timothy Dolan.

Dolan a declarat că o agenție criminalistică independentă a investigat acuzațiile. Apoi, un comitet de revizuire din 2018, care a inclus experți în legislație, psihologi, părinți și un preot, a găsit acuzațiile „credibile și justificate”.

La acea vreme, McCarrick a declarat că „nu-și amintește de acest abuz raportat” și că se crede nevinovat.

De atunci, mai mulți bărbați l-au acuzat de abuzuri sexuale. Acestea ar fi avut loc într-o casă de pe o plajă din New Jersey, unde McCarrick și-ar fi adus victimele, tineri seminariști care se pregăteau de preoție. Un bărbat a spus că a fost agresat în timp ce era încă minor.

Alte voci au spus că McCarrick își abuza victimele uneori și în confesional.

În 2019, doi preoți catolici au fost judecați la Vatican, marcând pentru prima dată când orașul-stat a judecat penal un caz de presupus abuz sexual.

Gabriele Martinelli, în vârstă de 28 de ani, este acuzat că a agresat sexual un băiat de altar între 2007 și 2012. Enrico Radice, în vârstă de 72 de ani, este acuzat de acoperirea presupusului abuz în timp ce era rector al școlii teologice unde ar fi avut loc abuzul.

2.000 de băieți abuzați

Cea mai gravă acuzație din ultimul deceniu, care a lovit puternic Biserica Catolică, l-a vizat pe cardinalul Hans Hermann Groer, un prieten austriac al Papei Ioan Paul al II-lea, care ar fi abuzat 2.000 de băieţi de-a lungul anilor, dar niciodată nu ar fi primit nicio sancţiune de la Roma.

Cardinalul Christoph Schönborn, succesorul lui Groer, a criticat în 2010 modul în care s-a tratat acel scandal şi alte cazuri de abuz, după ce ţinuse o slujbă specială în catedrala Sf. Ştefan din Viena, intitulată „Adminţând vina noastră”.

Schönborn a condamnat „structurile păcătoase” din cadrul bisericii şi modelul de „a închide gura victimelor” şi „a trece mai departe”.

Cardinalul Joseph Ratzinger – care devenise Papa Benedict – încercase să investigheze cazurile de abuz ca lider al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, conform spuselor lui Schönborn, dar eforturile sale ar fi fost blocate de Vatican. În acest sens, Schönborn arăta cu degetul spre Papa Ioan Paul.

Întrebat la acea dată de The Sunday Times dacă rolul fostului Papă în mascarea cazurilor de abuz sexual ar trebui să fie investigat, Schönborn a spus: „Îl cunosc pe Papa Benedict personal de 37 de ani şi pot spune cu siguranţă că a făcut eforturi mari nu pentru a masca lucrurile, ci pentru a le investiga. Acest lucru nu a fost întotdeauna aprobat de la Vatican”.

Cazul lui Groer a devenit cunoscut în 1995, când mai mulţi foşti elevi ai unei şcoli catolice de elită l-au acuzat de abuz sexual. În cele din urmă, Groer a fost înlocuit şi trimis la o mănăstire, dar nu a fost niciodată pedepsit şi nu a făcut publică decât o vagă scuză în 1993, înainte de a se retrage la o mănăstire unde a trăit până la moartea sa, în 2003. Unora dintre victimele sale li s-au oferit bani pentru a păstra tăcerea din partea bisericii.

Michael Tfirst, 54 de ani, una dintre victimele lui Groer, spunea că ar fi raportat abuzul oficialilor, dar că ar fi fost plătit 3.300 de lire în 2004 sub un contract care-l obliga să păstreze liniştea. „Nu există nicio îndoială că Ratzinger nu ştia toate detaliile asupra abuzurilor din cadrul bisericii, precum nu este niciun dubiu asupra superiorului său Ioan Paul, care a participat la o mascare masivă a faptelor”, declara Tfirst.

Papa Ioan Paul primise, de asemenea, critici din Polonia pentru protejarea arhiepiscopului Juliusz Paetz, care fusese acuzat că a abuzat tineri preoţi. Mai multe scrisori care detaliau acuzaţiile îi fuseseră trimise lui Ioan Paul şi lui Ratzinger în 2000, sfârșind însă prin a fi ignorate. Paetz şi-a dat demisia în 2002 când acuzaţiile au devenit publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here