Blocaj și interdicții la feriboturile din Grecia. Ce acte sunt necesare și care sunt noile condiții pentru turiștii care merg în insulele grecești

Sursa: Pixabay
Aproximativ 2.500 de turiști au primit interdicţie de a se urca la bordul feriboturilor către insulele greceşti doar în ultimele trei zile întrucât nu aveau documentaţia necesară, a anunţat luni ministrul transporturilor maritime Giannis Plakiotakis, citat de Ekathimerini.
Garda de Coastă elenă a fost însărcinată să verifice, începând din 13 iulie, dacă măsurile de siguranţă în contextul pandemiei de COVID sunt respectate în porturi, pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că turişti care călătoresc către şi dinspre insule sunt cei care răspândesc infecţiile cu coronavirus.
Plakiotakis a recunoscut că înainte ca Garda de Coastă să preia verificările de la autorităţile portuare controalele erau „inadecvate”, notează publicaţia elenă online, conform Agerpres. „Acesta este motivul pentru care Garda de Coastă a preluat verificările înainte de îmbarcare”, a declarat el luni, pentru Open TV.
Din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19, autorităţile elene au înăsprit regulile sanitare în unele destinaţii estivale populare.
Cunoscută drept insula petrecerilor pentru cei bogaţi, Mykonos este una dintre cele mai populare destinaţii turistice elene, reuşind să atragă peste 1 milion de vizitatori în sezonul de vară. Printre obişnuiţii insulei Mykonos se numără vedete de la Hollywood, modele şi sportivi celebri.
Din cauza unui „îngrijorător focar local”, Ministerul pentru Protecţie Civilă a anunţat sâmbătă că interzice muzica pe insulă pe tot parcursul zilei şi că în perioada nopţii, între orele 01:00 şi 06:00, nu vor mai putea circula decât persoanele care se duc sau se întorc de la muncă sau persoanele care au urgenţe medicale.
Restricţiile se vor aplica până în 26 iulie.
Conform informațiilor actualizate de către autoritățile elene în 16 iulie, pentru a intra în Grecia cetățenii români trebuie să prezinte următoarele documente:
 • formularul de localizare a pasagerilor (PLF – Passenger Locator Form: https://travel.gov.gr/#/user/login) completat cu cel puțin 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei. Acest formular este obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă). După completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. În ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin email, Formularul PLF cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.
 • unul dintre următoarele documente referitoare la COVID-19 (nu se aplică copiilor cu vârsta sub 12 ani):
 • rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei, sau rezultatul unui test rapid antigen negativ care să fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
 • dovada vaccinării cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică. Documentul cu dovada vaccinării poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
 • un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia. Documentul poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
 • certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.
 • Autoritățile elene pot efectua teste rapide, algoritmic, la punctele de control a trecerii frontierei. Fiind vorba de o testare rapidă, călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului. În cazul unui rezultat pozitiv, călătorul va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene.
Accesul pe cale rutieră:
Funcționează non-stop (24/24) următoarele puncte de trecere a frontierei, pentru toate categoriile de persoane:
 • Kulata – Promachonas, Svilengrad – Ormenio, Makaza (Bulgaria) – Nimfaea (Grecia),
 • Evzones (frontiera cu Macedonia de Nord), Niki (frontiera cu Macedonia de Nord),
 • Doirani (frontiera cu Macedonia de Nord), Kastanies (frontiera cu Turcia), Kipi (frontiera cu Turcia),
 • Kakavia (frontiera cu Albania), Kristallopigi (frontiera cu Albania),
 • Exohi (frontiera cu Bulgaria), Mavromati (frontiera cu Albania).
 • Începând din 13 iulie, a fost deschis circulației, în intervalul orar 8:00-20:00, punctul de trecere al frontierei Mertzianis, la frontiera cu Albania.
Accesul pe cale aeriană și maritimă se face prin toate aeroporturile internaționale, respectiv prin toate porturile, cu îndeplinirea acelorași formalități enunțate mai sus.
Informații cu privire la călătoria către/dinspre insulele grecești, precum și între insule, cu feribotul, nava sau avionul:
1. Pentru călătoriile de pe continent către insulele grecești și retur cu feribotul sau alt tip de navă de transport persoane, pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la Covid-19, înaintea îmbarcării (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):
 • un certificat de vaccinare Covid-19;
 • o dovadă a recuperării recente după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);
 • un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înaintea îmbarcării;
 • un test rapid negativ efectuat cu 48 de ore înainte de călătorie.
 • Regulile se aplică tuturor pasagerilor cu vârsta de peste 12 ani împliniți.
În afară de cele patru categorii de documente enunțate mai sus, pasagerilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani li se permite să călătorească și cu prezentarea unui rezultat negativ al autotestului, efectuat în ultimele 24 de ore.
Copiii cu vârsta de până la 12 ani pot călători liber, fără a fi necesară prezentarea vreunui document pentru Covid-19.
Sunt exceptate de la această regulă persoanele care se deplasează în interes de serviciu/pentru activități zilnice. Acestea sunt supuse testării săptămânale (autotestării), conform normelor Ministerului elen al Muncii.
De asemenea, autoritățile elene solicită completarea și prezentarea unei declarații de sănătate, disponibilă la adresele https://sea.travel.gov.gr/#/ (varianta în limba engleză) și https://www.ynanp.gr (varianta în limba greacă).
Pasagerii trebuie să prezinte, totodată, documente de identificare (pașaport, carte de identitate sau alt act de identitate valabil), echipajului navei revenindu-i obligația de a verifica, înainte de îmbarcare, concordanța între datele de identitate ale persoanei și cele înscrise în documentele medicale prezentate.
Având în vedere aceste controale, pasagerii curselor de feribot sunt rugați să se prezinte la locul de îmbarcare cu o oră înainte de plecare.
2. Călătoriile inter-insulare pe cale maritimă
 • Între insulele aceleiași unități regionale: călătoria este posibilă cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest, efectuat fie săptămânal (persoanele care se deplasează regulat în interes de serviciu), fie în termen de maxim 24 de ore înainte de plecarea programată.
Excepții:
 • Muncitorii care călătoresc zilnic între diferite unități regionale (autotest)
 • Pasagerii care călătoresc pe rutele Perama-Paloukia-Salamina, Perama Megarida-Faneromeni-Salamina, Rio-Antirio, orice feribot care leagă continentul de insula Evia, precum și pe rutele Poros-Galatas/ Troizinia-Pounta-Elafonisi (jud. Lakonia), Trypiti-Ammouliani (jud. Halkidiki), aceștia putând călători și cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest.
3. Călătoriile către/dinspre insule pe cale aeriană (cursele interne) – pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la Covid-19 înainte de îmbarcare (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):
 • un certificat de vaccinare Covid-19;
 • o dovadă a recuperării recente după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);
 • un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înaintea plecării;
 • un test rapid negativ efectuat cu 48 de ore înainte de călătorie;
 • Minorii cu vârsta sub 12 ani pot călători fără restricții.

Condiții de acces în restaurante, cafenele, baruri sau muzee

Începând cu data de 16 iulie, autoritățile elene permit accesul persoanelor în spațiile închise – restaurante, cafenele, baruri sau muzee – în următoarele condiții:
 • Accesul în interiorul restaurantelor, cluburilor, barurilor, spațiilor de divertisment, teatrelor/cinematografelor este permis doar acelor persoane care prezintă fie dovada vaccinării complete, cu condiția să fi trecut minim 14 zile de la administrarea ultimei doze (sau a dozei unice, în cazul serului J&J), fie un certificat conform căruia au trecut prin boală, emis la 30 de zile după primul test pozitiv și valabil 180 de zile;
 • Accesul în incinta muzeelor și a spațiilor arheologice interioare este permis persoanelor care prezintă fie dovada vaccinării complete, cu condiția să fi trecut minim 14 zile de la administrarea ultimei doze (sau a dozei unice, în cazul serului J&J), fie un certificat conform căruia au trecut prin boală (emis la 30 de zile după primul test pozitiv și valabil 180 de zile), fie rezultatul negativ al unui test PCR sau test rapid.
 • Toate aceste spații pot funcționa, la interior, cu un grad de ocupare de maxim 85% din capacitatea declarată în autorizația de funcționare.
 • Persoanele cu vârsta de până la 18 ani pot intra în oricare din spațiile menționate mai sus cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest, însoțit de declarația aferentă, semnată de unul dintre părinți ori de către reprezentantul legal al minorului.
Potrivit actului normativ în vigoare, aceste măsuri se aplică tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Greciei, începând cu data de 16 iulie 2021 (ora 06.00) și sunt în vigoare până la data de 26 iulie 2021 (ora 06.00), cu posibilitatea de prelungire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here