BNR a lansat bancnotă cu Ionel Brătianu și monedă de aur cu Regele Ferdinand și Regina Maria

sursă: captură video BNR

BNR a lansat astăzi o banctonă aniversară de 100 lei cu chipul marelui prim-ministru și lider liberal Ionel Brătianu, dar și o monedă de aur, cu valoare nominală de 10 lei, care îi prezintă pe Regele Ferdinand și Regina Maria în ținuta de încoronare. Aceasta din urmă este o replică a unei monede de aur de 50 de lei din 1922, anul încoronării Suveranilor Marii Uniri.

„Patriot înflăcărat, intransigent în chestiunile politice majore, om al deciziilor istorice, Ionel I.C. Brătianu se înscrie în galeria românilor de seamă, în galeria marilor români. Tocmai de aceea, pentru a-i păstra vie memoria, Banca Națională a României emite în ciclul emisiuni numismatice „Desăvârșirea Marii Uniri” o bancnotă aniversară care îi este dedicată” a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu la ceremonia de dezvăluire.

Mugur Isărescu a dat citire și unui citat din Ionel Brătianu: „Am un singur merit cu care mă fălesc. Credința. Mai multă credință ca mine nu poate să fi avut altcineva. În timpul tratatului de la București, am scris un memoriu pe care îl voi lăsa ca testamentul vieții mele politice. Am spus Regelui nostru când Mackensen era stăpân pe jumătate din țară: <Sire, ai făcut bine ce ai făcut și ești asigurat de izbândă. Nu era posibil să nu se manifeste aspirațiunea seculară a neamului nostru. S-a putut întârzia cu câteva luni, cum s-a întârziat cu tratatul de la București, cu câțiva ani, dar nu era să rămână fără rol în dezvoltarea neamului nostru nici jertfa și nici acțiunea noastră de război.> Îmi reamintesc aceste cuvinte acum, când voi da sfaturi acelora care vor conduce destinele statului. Să nu vă uitați la succese personale sau de moment, ci să urmați pulsul inimii poporului, conștiința lui națională și să aveți contactul neîntrerupt cu dânsă ca să fiți reprezentanții sinceri ai unui neam”

Bancnota 100 Lei Ion I.C. Brătianu

sursă: captură video BNR

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă, în prim-plan, portretul lui Ion I.C. Brătianu, dedesubt, numele acestuia și anii de viață, respectiv „ION I.C. BRĂTIANU 1864-1927”, iar în centru, o imagine a plăcii Ordinului Carol I, ordin pe care Ion I.C. Brătianu l-a primit în anul 1922. În plan secund, în zona centrală, se află o imagine de interior a Ateneului Român.

Tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” și medalionul cu sigla BNR. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos pe orizontală, în cifre, „100”, în partea centrală, jos, pe orizontală, pe două rânduri, în litere, „LEI UNA SUTĂ”, în dreapta jos pe verticală, în litere „UNA SUTĂ LEI” și în dreapta sus pe verticală, în cifre, „100”.

În partea centrală, stânga sus, se află medalionul cu elementul de suprapunere, reprezentând o stilizare a unui luminator de pe cupola interioară a Ateneului Român.

Semnăturile guvernatorului și casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere.

Data punerii în circulaţie, respectiv „1 decembrie 2019”, este imprimată pe verticală, în dreapta bancnotei.

Pe fondul bancnotei, sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: în stânga, o imagine de epocă a fostului palat al Adunării Deputaților a Parlamentului României, actualmente Palatul Patriarhiei și, central, o imagine a reversului însemnului Ordinului Carol I.

În partea de jos a bancnotei este imprimat pe orizontală, pe două rânduri, textul: „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”.

Sus, pe orizontală, se află denumirea băncii centrale, „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, iar sigla BNR este poziţionată în dreapta sus şi în stânga jos.

În partea centrală, dreapta sus, se află medalionul cu elementul de suprapunere, reprezentând o stilizare a unui luminator de pe cupola interioară a Ateneului Român.

Valoarea nominală este imprimată astfel: pe verticală în stânga sus și în centru jos, în cifre, „100”, pe orizontală, în stânga sus, în zona seriei și în dreapta jos, tot în cifre, „100”, și în stânga jos, în litere, „UNA SUTĂ LEI”.

Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.

Seria şi numărul bancnotei sunt tipărite cu litere şi cifre, în două culori, roşu şi negru, astfel: în stânga pe orizontală, cu cerneală roşie, cu caractere de înălţime crescătoare şi în dreapta pe verticală, cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, a transmis BNR.

Moneda din aur cu portretele Regelui Ferdinand și Reginei Maria la încoronare

sursă: captură video BNR

Aversul monedei redă reprezentarea aversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922, inscripția „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2019” și stema României.

Reversul monedei redă reprezentarea reversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922 și inscripția pe două rânduri „ISTORIA AURULUI MONEDA DE 50 LEI 1922”.

Moneda din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922  va avea un tiraj de 1.000 exemplare. Iar bancnota aniversară pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu, un tiraj de 30.000 de exemplare, a anunțat BNR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here