Bogdan Aurescu, întrevedere cu omologul italian / Ministrul Tajani a reiterat sprijinul Italiei pentru aderarea României la Schengen

Sursa: Twitter

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut, luni la Bruxelles, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe şi cooperării internaţionale al Italiei Antonio Tajani, în marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Externe. Oficialul român mulţumit părţii italiene pentru sprijinul ferm şi constant manifestat faţă de aderarea României la spaţiul Schengen, transmite News.ro.

„Demnitarul român a subliniat necesitatea găsirii unei soluţii constructive de deblocare a situaţiei, având în vedere că cetăţenii români sunt îndreptăţiţi pe deplin să beneficieze de drepturile apartenenţei la spaţiul Schengen. În context, a informat asupra demersurilor în curs ale părţii române în dialogul cu Austria, celelalte state membre şi Comisia Europeană pentru promovarea, în continuare, a obiectivului aderării României la spaţiul de liberă circulaţie în vederea unei decizii pozitive”, arată comunicatul de presă al MAE.

Ministrul Antonio Tajani a reiterat sprijinul hotărât şi activ al Italiei pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi a arătat că se va implica pentru soluţionarea dosarului.

Cei doi miniştri au evaluat pozitiv dinamica dezvoltării cooperării bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic Consolidat România-Italia, de la a cărui semnare s-au celebrat recent 15 ani, mai indică sursa citată.

Cei doi miniştri au decis să continue demersurile pentru organizarea unei reuniuni interguvernamentale România – Italia, în cursul acestui an, la Roma.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat încrederea că negocierile privind revizuirea şi actualizarea Declaraţiei Comune a miniştrilor afacerilor externe ai României şi Republicii Italiene privind Parteneriatul Strategic Consolidat româno-italian se vor finaliza în cel mai scurt timp.

De asemenea, la propunerea ministrului român de externe, cei doi oficiali au decis să lucreze pentru organizarea unui forum de afaceri în acest an, ministrul Aurescu remarcând trendul crescător al schimburilor comerciale care în 2022 au ajuns la aproximativ 19 miliarde de euro.

În cadrul discuţiei, ministrul Aurescu a amintit despre iniţiativa recentă privind acordarea statutului de minoritate naţională comunităţii româneşti din Italia.

Ministrul Tajani l-a invitat pe ministrul Aurescu să facă o vizită în Italia, invitaţie acceptată de şeful diplomaţiei române, conchide sursa menţionată.

 

Aurescu, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here