BOR le cere enoriaşilor să nu accepte calendarele bisericeşti de la partide: Este ilegal şi sunt şi pline de greşeli

Patriarhia Română a reacţionat după ce partidul lui Victor Ponta, Pro România, a tipărit şi distribuit cetăţenilor, în scop electoral, calendare bisericeşti, precizând că un astfel de demers contravine legii. În plus, spun reprezentanții Patriarhiei, calendarele sunt și pline de greșeli. Volumul demersului electoral este colosal: partidul lui Ponta a tipărit nu mai puțin de 2,8 milioane de calendare!

Patriarhia Română a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetăţenilor ca material electoral, calendare creştin-ortodoxe (false) care conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinţi români canonizaţi recent şi ale unor sărbători religioase”, se arată într-un comunicat publicat de basilica.ro.  

„Dincolo de faptul că o asemenea iniţiativă concretizată în tipărirea unui material electoral mascat în calendar creştin ortodox constituie un rapt de conţinut, imagine şi simbol creştin-ortodoxe, aceasta încalcă Legea nr. 103/1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizată la data de 29 ianuarie 2001) conform căreia Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe şi de comercializare/distribuire a acestora numai în biserici, mănăstiri şi propriile magazine bisericeşti”, potrivit aceleiași surse.

Patriarhia Română le recomandă credincioşilor ortodocşi ”să caute calendarele ortodoxe autentice numai în biserici, mănăstiri şi magazinele bisericeşti, pentru a avea siguranţa că textul acestora este cel aprobat anual de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”.

Totodată, Biserica Ortodoxă Română cere să nu fie implicată în lupta electorală dintre partide prin „recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericeşti”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here