Boris Johnson va trimite astăzi planul său de Brexit liderilor UE. Prezentarea publică, mâine

Boris Johnson urmează să trimită astăzi planul său de Brexit liderilor europeni. Iar mâine, va prezenta public propunerile în cadrul discursului său de la congresul Partidului Conservator.

Granița dintre Marea Britanie și Irlanda, în Irlanda de Nord, a provocat cele mai mari bătăi de cap în negocierile dintre Londra și UE. Potrivit postului public irlandez RTE, care citează documente tehnice trimise de la britanici la Bruxelles, Marea Britanie vrea să înlocuiască clauza de salvgardare, așa-numit „backstop” cu o serie de centre vamale.

Acestea nu vor fi pe graniță, ci la 10-15 kilometri în spatele frontierei, de ambele părți. Aici ar urma să fie declarate și controlate bunurile care trec din Irlanda în Marea Britanie și invers. Iar ca marfa să nu se piardă pe drum, va fi monitorizată în timp real prin GPS.

Dar Boris Johnson, a spus că varianta prezentată de RTE nu mai este de actualitate, deoarece se bazează pe informații vechi. El a respins explicit ideea centrelor vamale, dar a fost de acord că vor fi necesare mai multe controale.

Surse guvernamentale au transmis pentru BBC că documentul juridic al unui acord de Brexit modificat este gata, dar că nu va fi prezentat încă publicului. Boris Johnson a afirmat că au fost înregistrate progrese mari în negocierile cu UE în ultimele două luni și că Londra lucrează intens ca să obțină un acord.

Marea Britanie va ieși din UE la 31 octombrie cu sau fără acord, continuă să promită guvernul Marii Britanii. Totuși, o lege votată de Parlament interzice un Brexit fără o înțelegere cu UE și îl obligă pe Boris Johnson să ceară o amânare dacă nu obține un acord până pe 19 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here