Mara Coman, redactor șef al revistei Harper’s Bazaar, anunță că foarte mulți români din Milano „au fugit” sâmbătă noapte spre România sau spre alte locuri, mai calde, pentru a scăpa de carantină. Jurnalista se declară „îngrozită”.

Sunt îngrozită. M-a sunat acum o prietenă care e în Milano să-mi spună cum un sfert din românii care stăteau în blocul ei au fugit aseară – pentru că știau că, de azi dimineață, toată Lombardia va fi în carantină.

M-a sunat să mă roage să scriu despre asta și să fac și eu un apel prin care să le amintesc românilor plecați că, prin fuga lor, nu fac altceva decât să răspândească virusul.

Mi-a povestit cum, noaptea trecută, a fost trezită de valize trântite pe scări. Românii din Lombardia au plecat cu mașinile sau cu trenul acolo unde au văzut cu ochii. Au umplut trenurile noaptea trecută, fără să se gândească vreo secundă că i-ar putea îmbolnăvi pe toți ceilalți. Unii s-a dus la Roma, PENTRU CĂ DE ACOLO SĂ IA AVIONUL ȘI SĂ VINĂ ÎN ROMÂNIA FĂRĂ SĂ FIE OBLIGAȚI SĂ STEA ÎN CARANTINĂ.

Au fugit spre locuri în care e mai cald: în Sardinia, în Palma, în Malta.

Au fugit peste tot.

Prietena mea m-a rugat să scriu ce se întâmplă și asta fac, pentru că sunt îngrozită. Îmi spunea să îi rog, la rândul meu, pe cei aflați în zonele cu risc să nu plece, ca să nu răspândească virusul. Altfel, nebunia nu se va mai opri. Știm cu toții cum e sistemul medical din România. Și unii își vor spune că nu e așa grav, că mor doar bătrânii.

Oameni buni, BĂTRÂNII ACEIA VOR FI PĂRINȚII NOȘTRI”, a scris Mara Coman pe Facebook.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat le-a recomandat, duminică, românilor să evite călătoriile în zonele afectate de infecția cu coronavirus, dar și deplasările din zonele cu probleme către România.

El a spus că această este o situație temporară.

Arafat a reiterat că un cetățean român care vine din zonele afectate va intra în carantină sau izolare.

În primul rând, continuăm și insistăm pe recomandarea noastră ca cetățenii români să evite călătorie în zonele afectate. În același timp, reiterăm și recomandarea ca cetățenii români aflați în zonele afectate să evite deplasarea către România. Această recomandare are un sens – protecția familiilor lor în România. Dacă se află în zonele afectate deja și venind aici la bunici, la părinți, la persoane în vârstă și aducând riscul de a fi cineva infectat și să transmită către persoanele respective, nu face decât să pună viața acestora în pericol, a celor care sunt dragi lor și, din acest motiv, noi recomandăm evitarea și limitarea la maxim a deplasărilor din zonele afectate, indiferent unde sunt ele, către țară. (…) Și pentru asta, noi ne adresăm cu această rugăminte și pun această recomandare de a gândi foarte mult, fiecare persoană, înainte să se deplaseze într-o zona afectată și să vină înapoi din zona respectivă sau înainte de a pleca dintr-o zona afectată către România. Bineînțeles, cetățenilor români care vin din zonele afectate li se vor aplica clar – și, bineînțeles, orice cetățean, nu numai cetățenilor români – regulile pe care le cunoașteți: carantină sau autoizolare”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a atenționat asupra faptului că este de domeniul ”penal” ca o persoană care vine în România să ascundă că a călătorit dintr-o țară afectată de coronavirus, încălcând astfel legea și îmbolnăvind și alte persoane.

Declararea la graniță de alte zone decât zonele reale de unde provin poate să fie luată sub incidența legii penale ca și declarație falsă și să se ia măsuri împotriva persoanei care a declarat că a venit din altă zonă. Reamintesc: au fost luate măsuri serioase împotriva celor care nu au respectat măsura de izolare și au fost aplicate amenzi de până la 20.000 de lei persoanelor care au încălcat regula. Iar dacă o persoană care încalcă regula duce și la îmbolnăvirea unei alte persoane, se intră sub incidența legii penale, bineînțeles, și se intră la posibilitatea de a fi supusă unei măsuri de privare a libertății”, a explicat secretarul de stat în MAI.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here