Guvernul Rusiei a demisionat. Decizia fulgerătoare vine după un discurs susținut de Putin

Foto: Kremlin.ru

UPDATE ora 16.49: Miniștrii Cabinetului Medvedev au declarat că nimeni nu era la curent cu intenția lui Dmitri Medvedev. Vestea a picat „ca fulgerul”, a menționat un ministru sub condiția anonimatului, transmite The Bell.


Guvernul Federației Ruse a demisionat, miercuri, în bloc, a anunțat premierul Dmitri Medvedev, potrivit agenției Ria Novosti.

Șeful Executivului a făcut anunțul la televiziune, apărând alături de Vladimir Putin. Medvedev a explicat decizia prin faptul că dorește să îi ofere liderului de la Kremlin „spațiul de manevră” de care are nevoie pentru a modifica Constituția Rusiei, transmite The Moscow Times.

„Aceste amendamente, când vor fi adoptate, vor aduce schimbări semnificative nu doar articolelor din Constituție, ci și echilibrului puterilor în stat”, a declarat Dmitri Medvedev, citat de agenția TASS.

Vladimir Putin a propus miercuri organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei cu scopul consolidării puterilor Parlamentului și Guvernului, menţinând în acelaşi timp caracterul prezidenţial al sistemului politic pe care îl patronează de 20 de ani. Aceasta măsură i-ar permite lui Putin, în 2024, când i se încheie mandatul de președinte, să facă trecerea pe o funcție de premier cu puteri sporite.

Aceste anunţuri – în discursul anual al preşedintelui rus în faţa membrilor Parlamentului şi elitelor politice – vor continua să alimenteze întrebări cu privire la viitorul său după 2024, când îşi încheie mandatul, în contextul în care nu a promovat vreun succesor şi nici nu şi-a exprimat intenţiile, transmite News.ro, care citează AFP.

Principala măsură anunţată vizează o consolidare a rolului Parlamentului în formarea Guvernului, prin acordarea prerogativei de a alege premierul, pe care preşedintele va fi atunci „obligat să-l numească”.

În prezent, Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus confirmă alegerea făcută de către şeful statului.

În opinia sa, este vorba despre o schimbare „semnificativă”, în vederea căreia a spus că consideră Rusia suficient de „matură”. Cele două Camere ale Parlamentului sunt dominate în prezent de către forţele loiale lui Putin şi nu se opun vreodată voinţei Kremlinului.

Republică prezidențială puternică

Propunerile de reformă expuse de către Putin vizează de asemenea să-i consolideze pe guvernatorii regionali, să le interzică membrilor Guvernului şi judecătorilor să efectueze sejururi în străinătate şi să oblige orice candidat la preşedinie să fi trăit în ultimii 25 de ani în Rusia.

Vladimir Putin – care potrivit legislaţiei actuale nu are dreptul să candideze în 2024 – a subliniat însă că Rusia este necesar să fie condusă printr-un sistem prezidenţial.

„Rusia trebuie să rămână o republică prezidenţială puternică. De aceea, preşedintele, bineînţeles, va păstra dreptul să stabilească misiunile şi priorităţile Guvernului”, a avertizat el.

Şeful statului îşi va păstra dreptul de a demite orice membru al Guvernului şi va numi şefii tuturor structurilor din domeniul securităţii.

El a propus de asemensa o consolidare a puterii Consiliului de Stat, o instituţie consultativă alcătuită din diverşi conducători naţionali şi regionali, şi plasarea Constituţiei ruse mai presus de dreptul internaţional, în ierarhia normelor.

Fără să facă precizări în acest sens, Putin a evocat foarte vag problema schimbării articolului care limitează numărul de mandate prezidenţiale ”la două mandate succesive”.

El a ridicat acest subiect în decembrie, relansând speculţii cu privire la o plecare programată de la Kremlin la sfârşitul mandatului. Unii analişti îi atribuie intenţia de a păstra puterea prin intermediul unor noi funcţii – care rămân de definit. Alţii speculează că ar urma să redevină premier.

După anul 2024

Potrivit expertului independent Konstantin Kalacev, Vladimir Putin a ”încurcat apele”, prin aceste anunţuri, cu privire la intenţiile pe care le are, dar a lansat totodată ”o dezbatere reală pe tema transferului puterii” după 2024.

Şefa postului de televiziune de stat RT Margarita Simonian apreciază că este vorba nici mai mult nici mai puţin decât de o „revoluţie fără vărsare de sânge”, pentru că „Rusia se întoarce către aripa legislativă”.

Aleksei Kudrin, un fost ministru al Finaţelor, în prezent preşedintele Curţii de Conturi, consideră că este vorba despre „un pas mic” către parlamentarism.

Discursul de miercuri este una dintre cele mari întâlniri televizate anuale ale preşedintelui Putin, alături de conferinţa sa de presă maraton şi „linia directă” cu telespectatorii.

Vorbind în faţa a aproximativ 1.300 de aleşi şi invitaţi reprezentând elita sistemului politic rus – pe care l-a modelat de când a ajuns la putere în decembrie 1999 -, preşedintele şi-a definit priorităţile politice, militare şi economice din acest an, dictându-le Parlamentului şi Guvernului foaia de drum.

Anul acesta, în afară de reformele constituţionale, Putin şi-a concentrat declaraţiile asupra crizei demografice pe care o traversează Rusia, pe care a catalogatr-o drept o ameninţare şi o provocare „istorică”. El a anunţat o serie de măsuri nataliste, şianume financiare.

La fel ca anul trecut, el a promis să crească nivelul de trai în Rusia, să încurajeze întreprinderile şi investiţiile şi a lăudat noile rachete hipersonice dezvoltate de ţara sa, dând asigurări că apărarea ţării este asigurată „pentru generaţii”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here